Venezuela a polgárháború szélén

A venezuelai elnök azzal vádolta meg április eleje óta tüntető ellenzékét, hogy orvlövészeket vet be a civil lakosság ellen a demonstrációkon, amelyeknek egyes jelentések szerint már 44 halálos áldozatuk van. A hadseregtől több tucat tisztet bocsátottak el, ami arra utal, hogy megosztottság jelentkezett az államfőt támogató fegyveres erők soraiban.

A Globovision televízió idézte csütörtökön Nicolás Maduro elnököt, aki az elmúlt néhány nap haláleseteiért az ellenzéket tette felelőssé. Azt mondta, hogy a szerdán meggyilkolt fiatal férfit, Anderson Duartét a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki szövetség orvlövészei ölték meg. Az államfő szerint az ország több térségében tevékenykednek az ellenzék orvlövészei, hogy „gyilkolják a lakosságot”.

A szociális konfliktusokkal foglalkozó civil szervezet (OVCS) arról számolt be, hogy május 9-ig 44 ember halt meg az erőszakba torkolló ellenzéki tüntetéseken, a sebesültek száma pedig az ezerhez közelít. A szervezet összesítése szerint április eleje óta 945 ellenzéki tiltakozás volt országszerte.

Hírügynökségi jelentések szerint Venezuelában őrizetbe vették egy, a határ térségében állomásozó katonai alakulat 65 tisztjét, ami arra utal, hogy megosztottság jelentkezett a Madurót támogató fegyveres erők körében. A letartóztatottakat védő ügyvéd, Alonso Medina azt mondta, hogy egyeseket közülük hazaárulással és lázongások szításával vádolták meg, míg a többieket még nem állították bíróság elé.

Henrique Capriles ellenzéki vezető már a múlt héten arról számolt be, hogy őrizetbe vettek több tucat katonatisztet, akik hangot adtak elégedetlenségüknek a caracasi vezetés döntései miatt. Capriles szerint a hadsereg „teljesen megosztott”. Bővebben

Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy a Maduro-kormány stabilitása szempontjából kulcsfontosságú a hatvanezer fős hadsereg lojalitása. A katonaságot az államfő az elmúlt években különféle előnyökkel és juttatásokkal halmozta el, miközben az országban három számjegyű az infláció, a boltok és a gyógyszertárak pedig konganak az ürességtől.

Julio Borges, az ellenzéki többségű parlament elnöke csütörtökön Limában járt, és ott azzal a kéréssel fordult a latin-amerikai országokhoz, hogy közösen gyakoroljanak nyomást a caracasi kormányra, hogy kizárólag a demokrácia és a nép érdekeit szolgálja. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a venezuelai humanitárius válság és a tüntetések hatásai már túlnyúltak a határokon, menekülthullám árasztotta el a térséget.

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Ez az ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott és az infláció elszabadult. Április eleje óta tüntet ez ellenzék előrehozott elnökválasztást követelve. Nicolás Maduro a minap bejelentette, hogy a válság rendezése érdekében alkotmányozó nemzetgyűlést hív össze, amely módosítaná az alaptörvényt. Az 500 fősre tervezett gyűlés tagjainak nagy része feltehetően az elnök hívei közül kerül majd ki. A MUD határozottan elutasította a tervet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/TASZSZ

Friss hírek