Törökország felháborodott, az USA viszont ebben látja az IÁ elleni győzelmet

James Mattis amerikai védelmi miniszter bízik abban, hogy a szíriai kurdoknak történő amerikai fegyverszállítás nem rontja meg az amerikai-török viszonyt. Mattis Londonból hazafelé tartva, a repülőgépen adott interjúban fejtette ki álláspontját.

A védelmi tárca vezetője a brit fővárosban egy Szomáliáról tartott nemzetközi konferencián vett részt, és ott folytatott megbeszélést Binali Yildirim török miniszterelnökkel. Ez volt az első magas szintű egyeztetés amerikai és török tisztségviselők között azóta, hogy Donald Trump bejelentette: az Egyesült Államok fegyvereket szállít az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában harcoló kurdoknak. A döntést Ankara felháborodással fogadta, és Recep Tayyip Erdogan török államfő a „késedelem nélküli” visszavonását követelte.

„Nincs kétségem afelől, hogy az Egyesült Államok és Törökország megoldást talál és felülemelkedik a fegyvereladások miatti nézetkülönbségeken” – fogalmazott James Mattis az őt kísérő amerikai újságíróknak. A politikus fontosnak nevezte a török nemzetbiztonsági érdekeknek, a NATO szempontjainak és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni küzdelem jelentőségének figyelembe vételét.

Törökország a szíriai kurdokat gyanakvással figyeli, mert úgy tartja, hogy kapcsolatban állnak a szeparatista törökországi kurdok pártjával, a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK). Ankara attól is tart, hogy a most a szíriai kurdoknak szállított fegyverek a törökországi kurdokhoz kerülhetnek.

Kapcsolódó cikkeink:

Az Egyesült Államoknak viszont meggyőződése, hogy a kurdok felfegyverzése az egyetlen módja az Iszlám Állam terroristái elleni gyors és hatékony küzdelemnek, valamint Rakka visszafoglalásának. „Teljes mértékben megértjük Ankara aggodalmait, hiszen a PKK-t az Egyesült Államok is a terrorszervezetek listáján tartja számon, de a fegyvereket nem neki, hanem a Szíriában az Iszlám Állam ellen harcoló kurdoknak  szállítjuk” – magyarázta James Mattis az újságíróknak. Leszögezte, hogy Washington soha nem szállított és a jövőben sem szállít fegyvereket a PKK harcosainak.

Recep Tayyip Erdogan török államfő a jövő héten kedden Donald Trump elnök vendége lesz a Fehér Házban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek