Keményebb büntetések jönnek az USA-ban

Jeff Sessions, amerikai igazságügyi miniszter csütörtök éjjel küldött feljegyzést az Egyesült Államok több ezer ügyészének és az ítélkezés szigorítására szólította fel őket, a büntető perekben a lehető legszigorúbb ítéletek kiszabását javasolta.

A levél pénteken reggel került nyilvánosságra, s a miniszter a sajtónak is megerősítette a bűnügyi igazságszolgáltatásra vonatkozó új irányvonalat. A kétoldalas feljegyzésből kiderül, hogy a Trump-kormányzat elfordul elődje, Barack Obama enyhébb ítélkezési politikájától.

Az Obama-adminisztráció bizonyos, kisebb jelentőségűnek tartott és erőszakkal nem járó bűnügyekben – például a kábítószer fogyasztásával, vagy terjesztésével összefüggő perekben – enyhébb büntetési tételeket alkalmazott, és igyekezett elkerülni a börtönbüntetés kiszabását.

„A törvények érvényre juttatásáért felelős politikánk erkölcsös és igazságos és következetességet mutat. Ez a politika teljes mértékben él a kongresszus által számunkra biztosított eszközökkel” –  fogalmazott feljegyzésében az igazságügyi miniszter.

Ez az új politika az enyhébb – eddig szabálysértésnek minősülő – cselekedetek esetében is kötelező minimális büntetés kiszabását szorgalmazza. Elemzők szerint ennek elsősorban a nagyvárosokban elharapódzott, járványszerű  kábítószerfogyasztás büntetőjogi eszközökkel történő visszaszorítása a célja. Jeff Sessions ennek többször is, legutóbb csütörtökön a nyugat-virginiai Charlestonban mondott beszédében hangot adott.

„A kábítószer-járvány fontos tényezője az erőszakos bűncselekmények növekedésének az Egyesült Államokban. A kábítószer-kereskedelem már önmagában is erőszakos biznisz” – fogalmazott a miniszter Charlestonban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A minisztérium nemcsak javasolja a legszigorúbb büntetési tételek alkalmazását, hanem előírja, hogy amennyiben egy ügyész az enyhébb bűncselekményekre nem az adott ügyben lehetséges legszigorúbb büntetés kiszabását javasolja, akkor ehhez előzetesen engedélyt kell kérnie a felettesétől.

„Hadd legyek világos: mi azokat a törvényeket tartatjuk be, amelyeket a kongresszus elfogadott. Ez alapvető küldetésünk és alkotmányos kötelezettségünk is egyben” – szögezte le pénteken az igazságügyi miniszter.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »