Csak Szíriában több a gyilkosság, mint a mexikói drogháborúban

Mexikóban a második legmagasabb volt a gyilkosságok száma az elmúlt évben, beleértve a fegyveres konfliktusban álló országokat is, mint Irak és Afganisztán – derült ki egy friss kutatásból, ami lesöpörte az asztalról Enrique Pena Nieto elnöknek a drogháború befejezésére irányuló erőfeszítéseit.

2016-ban majdnem 23 ezer szándékos emberölés történt Mexikóban, ezzel az ország második helyen végzett a háború sújtotta Szíria mögött, ahol a tavalyi áldozatok száma elérte a 60 ezret – mondta Antonio Sampaio, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézet által kiadott tanulmány egyik szerzője.

Irakban nagyságrendileg 17 ezer gyilkosság történt az elmúlt év során, míg Afganisztánban 16 ezer tette hozzá, megjegyezve, hogy Mexikó militarizált drogharcai egyre jobban hasonlítanak egy fegyveres konfliktushoz.

Habár a 2016-os gyilkossági adatok már több hónapja nyilvánosak, a köztudatba csak most jutott el igazán a tény, hogy Mexikót csak Szíria múlja felül ezen a téren, ami hatalmas csapást okoz Pena Nietonak, aki egyébként is több fronton kénytelen helytállni.

Feszült tárgyalásokat folytat a Trump adminisztrációval, az országát infláció sújtja és támogatottsága is egyre csökken.

Mióta 2012-ben Pena Nieto átvette hivatalát, arra törekedett, hogy Mexikó gazdasága modernizálódjon. Új törvényeket vezetett be az energiaszektorban, a távközlésben, emellett pedig a munkaügyi jog lazább szabályozásával is próbálta beindítani a növekedést.

Ennek ellenére nem jöttek az eredmények, az adminisztrációját makacsul gyenge növekedés és a korrupció gyanúja jellemezte zavaros taktikákkal arra vonatkozóan, hogyan kellene véget vetni az évtizednyi drogháborús erőszaknak, aminek összesen már több mint 100.000 ember esett halálos áldozatul. Pena Nieto hivatalba lépése óta a 2016-os gyilkossági arány volt a legmagasabb, de az idei év első néhány hónapja alapján semmi jele annak, hogy az erőszakhullám csillapodna.

„Az, hogy a mexikói gazdaság képtelen jelentős növekedést produkálni, az egyik oka annak, hogy az állam nem képes egy olyan országos biztonsági stratégia megvalósítására, amit a többi latin-amerikai ország már megtett” – mondta Sampaio.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek