Kína rakétakísérletet hajtott végre a Koreai-félsziget közelében

Kína kedden bejelentette, hogy új rakétát tesztelt a Koreai-félszigethez közeli Pohaj-tengeren. A bejelentést a dél-koreai elnökválasztás után egy nappal tették, a két ország közötti feszült viszony közepette.

A Pohaj-tengeri (a Sárga-tenger Pekinghez legközelebb eső belső öblében végzett) kísérleti rakétaindítás célja a fegyveres erők műveleti képességeinek javítása és a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyekre való hatékony válaszadás volt – közölte szűkszavú közleményében a kínai védelmi minisztérium. A minisztérium a rakétaindítás pontos időpontját nem közölte, csupán annyit tudatott, hogy a közelmúltban történt. A rakéta jellemzőiről semmilyen részletet sem közöltek.

Kína a múlt héten tiltakozott a THAAD amerikai rakétavédelmi rendszer dél-koreai hadrendbe állítása miatt.

Peking hónapok óta bírálja az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését, amelyet az Egyesült Államok tavaly jelentett be, válaszul az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramra. Kína szerint a rendszer lefedi területe egy részét, és így ez a rendszer csökkenti saját elrettentő erejét.

Keng Su-ang, a pekingi külügyminisztérium szóvivője a múlt héten kilátásba helyezte, hogy Kína meghozza az érdekeinek védelméhez szükséges intézkedéseket, ha folytatódik a THAAD telepítése.

A kínai védelmi tárca viszont kedden azt hangoztatta, hogy a kísérleti rakétaindításra az éves kiképzési program keretében került sor. A tesztet akkor hajtották végre, amikor bejelentették a dél-koreai elnökválasztás eredményét.

Ezen az előrejelzések szerint Mun Dzsae In liberális politikus, emberi jogi ügyvéd aratott földcsuszamlásszerű győzelmet, aki az Észak-Koreával folytatandó párbeszéd híve, és aki ellenezte az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését.

Egy minap megjelent könyvében Mun azt írta, hogy Szöulnak meg kell tanulnia nemet mondani Washingtonnak, igazságosabb és kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat szorgalmazott az Egyesült Államokkal.

Forrás: MTI/AFP

Felkapott hírek

Friss hírek

Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »