Erdogan megint szereti az EU-t

A Európai Unióval kialakult feszültség ellenére Törökország folytatni kívánja  uniós csatlakozási  erőfeszítéseit –  hangsúlyozta  Recep Tayyip Erdogan török elnök az Európa Napja alkalmából közzétett keddi nyilatkozatában.

A török államfő  az állásfoglalásban egyben figyelmeztetett az Európában erősödő iszlámellenességre és rasszizmusra,  ami – mint fogalmazott –   megmérgezi Törökország viszonyát az unióval.

Erdogan országa stratégiai céljaként jellemezte a csatlakozási folyamatot, amit Ankara a kölcsönös tisztelet és egyenrangúság alapján tart megvalósíthatónak. A török államfő ezzel összefüggésben pozitív példaként említette meg a menekültügyi válságban történő együttműködést. Hangsúlyozta: Törökország a legmagasabb szintre kívánja emelni együttműködését az EU-val olyan kérdésekben, mint a bevándorlás, a gazdaság, az energia, a vámunió és a csatlakozási tárgyalások.

A mostani nyilatkozat kapcsán megfigyelők emlékeztettek arra, hogy a múlt héten Erdogan még  jóval  élesebb hangot ütött meg az EU-val szemben,  hangoztatva, hogy Ankara búcsút int Brüsszelnek, amennyiben az unió nem tartja meg az ígéreteit, illetve nem nyit meg újabb tárgyalási fejezeteket a csatlakozási folyamatban.

Törökország 1987-ben adta be csatlakozási kérelmét, ám a tárgyalások csak 2005-ben indultak meg, és az elmúlt csaknem 12 évben nem sikerült jelentős haladást elérni. Erdogan arról is népszavazás kezdeményezését javasolta, hogy Törökország folytassa-e a csatlakozási tárgyalásokat, ha az unió nem hajlandó a fejlődés jeleként újabb tárgyalási fejezetet megnyitni.

Az Európa Napon az Európai Unió tagországaiban arra a napra emlékeznek, amelyen 1950-ben Robert Schuman francia külügyminiszter első ízben ismertette a Saar-vidék közös francia-német igazgatás alá helyezéséről szóló elképzelést, vagyis a majdani integrált Európa magvát.

Kapcsolódó cikkünk: Az Unió vezetői megfognák Erdogan kezét

Forrás: MTI/dpa

 

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »