Az amerikaiak orosz hackertámadásokra figyelmeztették Macront

Az amerikai hírszerzés orosz hackertámadások veszélyére figyelmeztette a választási kampány idején Emmanuel Macron francia elnökjelöltet.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője, Mike Rogers, a szenátus fegyveres erők  bizottsága előtti  keddi meghallgatásán  tájékoztatta az amerikai törvényhozókat arról, hogy az amerikai hírszerzésnek tudomása volt az orosz beavatkozási kísérletekről, s erről tájékoztatta is Emmanuel Macron elnökjelölt stábját.

„Tisztában voltunk az orosz aktivitással… egyeztettünk erről francia partnereinkkel, még azelőtt, hogy a hackertámadások ténye a múlt héten nyilvánosságra került” – fogalmazott Rogers a meghallgatáson. Hozzátette: „folyamatosan figyeltük az oroszokat és azt tapasztaltuk, hogy sikerült behatolniuk a francia struktúrákba.”

Az NSA vezetője ugyanakkor tartózkodott attól, hogy – az amerikai sajtó egy részében megjelenő hírekkel ellentétben – közvetlenül az orosz kormányzatot okolja a számítógépes támadásokért.

Mike Rogers közölte: az amerikai hírszerzés szorosan együttműködik más, olyan európai országok illetékeseivel is, ahol még az idén választások lesznek. Konkrétan a német és a brit hírszerzést említette meg. Az Egyesült Királyságban júniusban, Németországban pedig az ősszel lesznek parlamenti választások.

Az amerikai hírszerzési közösség korábban már megosztott lényeges információkat európai szövetségeseivel az oroszoknak a tavalyi amerikai választási folyamatba történt beavatkozási kísérleteiről.

Rogers meghallgatása közben Richard Durbin demokrata párti szenátor sajtóértekezletet tartott, s bejelentette: arra szólította fel a Trump-kormányzatot, hogy nyilvánosan is foglalkozzék  a Macron-kampányt ért orosz hackertámadások miatti aggodalmakkal. „Macron győzelme a vasárnapi választásokon nem kisebbíti annak szükségességét, hogy a Trump-adminisztráció komolyan vegye ezeket a hackertámadásokat és szorosan együttműködjék a franciákkal a felelősök bíróság elé állítása és a leendő hackertámdások megelőzése érdekében” – fogalmazott Durbin szenátor. Egyúttal közölte, hogy ez ügyben levelet írt Dan Coatsnak, az Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetőjének és Rod Rosensteinnek, a helyettes igazságügyi miniszternek.

A levél tartalmáról szólva Durbin leszögezte: rendkívüli felelőtlennek tartja, hogy az elnök szerinte még mindig tagadja Oroszországnak az amerikai elnökválasztási folyamatban alkalmazott kiberháborúját.

Kapcsolódó cikkeink:
A kibertámadások fő gyanúsítottja majdnem mindig Oroszország
Bekeményít a Facebook a kiberbiztonság terén

Forrás: MTI

Friss hírek