Varsó segít a balti országoknak leválni az oroszokról

A balti államok megállapodtak, hogy energiahálózataikat Lengyelországon keresztül összekapcsolják más uniós országokéval, hogy ezzel is csökkentsék függőségüket Oroszországtól – jelentették be Lettország, Litvánia, Észtország és Lengyelország miniszterelnökei hétfői tallinni sajtótájékoztatójukon.

Az egykori szovjet balti tagállamok áramellátási hálózatai még mindig Fehéroroszországhoz és Oroszországhoz vannak csatlakoztatva, dacára annak, hogy Lettország, Litvánia és Észtország 2004 óta a NATO és az Európai Unió tagjai.

Riga, Tallinn és Vilnius emellett veszélyt lát a Moszkvától való energiafüggőségben, részben mivel szerintük nem átlátható a hálózat üzemeltetése, ez pedig megbízhatatlanná teszi a stabil áramellátást.

Jüri Ratas észt kormányfő elmondta: leválasztanák a balti államokat az orosz hálózatról, amit Lengyelország segítségével valósítanának meg. Hozzáfűzte: megegyezés született a három másik miniszterelnökkel arról, hogy az év végéig igyekeznek az ebből fakadó feladatokat felosztani a négy ország között.

Oroszország a múltban nem szakította meg a balti országok áramellátását, és nem is fenyegetett ezzel, ugyanakkor például Vilnius egyik legfőbb nemzetbiztonsági kockázatként kezeli Litvánia energiahálózatának függőségét. Emellett a balti államoknak megegyezésre kell még jutniuk Moszkvával az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi Terület áramellátásáról is, hiszen az exklávé az anyaállamától kapja az áramot.

Beata Szydlo lengyel kormányfő a sajtókonferencián szót ejtett a tervezett Északi Áramlat-2 gázvezetékről is, amelyet Európa stabilitására veszélyt jelentő politikai projektnek nevezett. Hozzátette: „Németország és az Európai Bizottság kulcsszerepet játszik ebben.”

Az Északi Áramlat-2 projekt lényege, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos, évi összesen 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású – vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktatná Ukrajnát és Lengyelországot mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »