Az amerikai palaolaj miatt hosszabbításra kényszerül az OPEC

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelő országok kilenc hónappal is meghosszabbíthatják az év elején életbe léptetett termeléskorlátozási megállapodásukat – értesült a Reuters hírügynökség az előzetes egyeztetésekhez közel álló forrásokból.

Az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelők, Oroszországgal együtt tavaly állapodtak meg abban, hogy a világpiaci árak stabilizálása érdekében januártól hat hónapig napi 1,8 millió hordóval csökkentik termelésüket.

  • Korábban írtuk:

Az olajárak stabilizálódtak ugyan, de az olajpiaci túlkínálat és a felhalmozott nyersolajkészlet nem csökkent. A megállapodástól távol maradt olajtermelő országok, elsősorban az Egyesült Államok növelte termelését, az olajár ezért az OPEC által kitűzött 60 dolláros cél alatt maradt.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők május 28-án ülnek össze a termeléscsökkentési megállapodás további sorsának megvitatására. Az előzetes egyeztetésekben jártas források a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az első negyedévi szezonálisan gyenge kereslet miatt  – az árcsökkenést elkerülendő – a termeléskorlátozás hatályát akár kilenc hónappal, vagy esetleg egy évvel is meghosszabbíthatják.

Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter is jelezte egy hétfői nyilatkozatában, hogy elképzelhető a termeléskorlátozás meghosszabbítása az idei év második felén túl is.

“A tagokkal folytatott egyeztetések alapján bízom benne, hogy a megállapodás hatályát kiterjesztjük az év második felére, vagy akár még tovább is” – fogalmazott.

Alekszandr Novak orosz energiaipari miniszter is jelezte támogatását a termeléskorlátozás meghosszabbításához, mondván, az nagyban hozzájárulna az egészséges piaci egyensúly kialakulásához.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »