A venezuelai ellenzék továbbra is ellenáll

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű venezuelai ellenzéki tömörülés hivatalosan is elutasította Nicolás Maduro elnök alkotmánymódosításra vonatkozó terveit.

„Nem vehetünk részt egy csalárd folyamatban” – hangsúlyozta Henrique Capriles ellenzéki vezető egy vasárnapi sajtótájékoztatón. „Van egy alkotmányunk, és a kormány nem helyezheti azt erőszakkal hatályon kívül.”

Korábban már a venezuelai ellenzék számos vezéralakja elítélte Maduro kezdeményezését, de a MUD most hivatalosan is visszautasította a tervezett változtatásokat. Capriles azt is kijelentette, hogy az ellenzék nem képviselteti magát az alkotmánymódosításról szóló hétfői találkozón az elnöki palotában. Ehelyett az oktatási minisztériumhoz vonulnak, ahol ismertetik híveikkel állásfoglalásukat.

Megfigyelők attól tartanak, hogy az ellenzék távolmaradása miatt Maduro kénye-kedve szerint változtathat az alaptörvényen. A venezuelai elnök vasárnap elmondta: az ellenzék „fegyveres lázadására” csak az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásával tud hatékony választ adni.

Maduro a múlt hétfőn vetette fel először az alkotmányozó nemzetgyűlés összehívásának ötletét. Az 500 fősre tervezett gyűlés tagjainak nagy része vélhetőleg az elnök hívei közül kerül majd ki.

Április eleje óta szinte mindennaposak a tüntetések Venezuelában, a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig legalább 36-an vesztették életüket, a sebesültek száma több száz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »