Éjféltől él a biztonsági övezetről szóló rendelkezés Szíriában

Formálisan életbe lépett pénteken éjfélkor Szíriában a biztonsági övezetekről szóló rendelkezés, amelynek értelmében a kijelölt térségekben felfüggesztik a harci cselekményeket.

A terv a legújabb nemzetközi kísérlet az erőszak mérséklésére a polgárháborús Szíriában, és az első olyan, amelyet fegyveres külföldi megfigyelők felügyelnének. A megállapodást a szíriai fegyvernyugvás felett őrködő Irán, Oroszország és Törökország írták alá csütörtökön a kazahsztáni Asztanában és a szír kormány üdvözölte azt. Nem részese azonban a megállapodásnak az Egyesült Államok és nem fogadta el a szíriai fegyveres ellenzék.

Kapcsolódó hírünk: A szír ellenzék Irán miatt nem támogatja az asztanai megállapodást

Nem sokkal éjfél után Homsz és Hama tartományokból, az övezetekbe tartozó területekről szórványos bombázásokról számoltak be helyszíni források, ezeknek a harci cselekményeknek azonban az első hírek szerint nem voltak áldozatai.

Az övezeteket Idlíb tartományban, a Homsz városától északra eső térségben, Kelet-Gútában, és az ország déli felében alakítanák ki először egy fél éves időszakra, amely újabb fél évvel meghosszabbítható lenne. A megállapodás részleteit még nem dolgozták ki teljesen. Orosz illetékesek szerint még legalább egy hónapig tart, amíg ez megtörténik és a biztonsági övezetek teljes egészében betöltik a szerepüket.

Szergej Lavrov orosz és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a szíriai feszültség csökkentésével kapcsolatos kérdésekről egyeztetett telefonon pénteken, tekintettel az asztanai tárgyalásokon az előző nap aláírt, biztonsági övezetek létrehozásáról rendelkező orosz-török-iráni memorandumra – közölte pénteken az orosz külügyi tárca.

A minisztérium szerint a telefonbeszélgetés fő témája a szíriai rendezés volt, és a politikusok a többi között a szíriai helyzet deeszkalációjáról, a fegyvernyugvás fenntartásáról, a terrorizmus elleni küzdelemben hozott nagyobb erőfeszítésekről, illetve a szíriai békefolyamat külső támogatásának élénkítéséről tárgyalt.

Alekszandr Lavrentyev, az orosz elnöknek a szíriai rendezés ügyében illetékes tanácsadója szerint a „feszültségcsökkentés övezeteiben” légierő, különösen az Egyesült Államok vezette koalícióé, nem lehet jelen, akár előzetes értesítéssel, akár anélkül. Mint mondta, a koalíciós gépek bevetésének egyetlen terepe az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc lehet Rakkánál, valamint más Eufrátesz-menti településeknél, így Deir ez-Zórnál.

Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a tervnek vannak hiányosságai, így például nem tartalmaz egyértelmű megoldást a fegyvernyugvás megsértése esetére. A szíriai légtér meglehetős zsúfoltsága is megakadályozhatja azt, hogy a megállapodás életképes legyen. A megállapodás szerint a biztonsági övezetek felett nem repülhetnek katonai repülőgépek, de egyelőre nem tisztázott, hogy a tilalom hogyan érinti az amerikai vezetésű koalíció légicsapásait, amelyekkel a megállapodással nem érintett iszlamista csoportokat támadja.

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »