Már a venezuelai hadseregben is repedezik Maduro hatalma

A venezuelai hadsereg 85 tisztjét tartóztatták le Nicolás Maduro elnök elnyomó intézkedéseinek bírálata miatt – közölte Henrique Capriles ellenzéki vezető pénteken, a hadseregből kapott információkra hivatkozva.

Capriles szerint, aki az ellenzék közös elnökjelöltje volt a 2013-as venezuelai elnökválasztásokon, a katonák letartóztatása arról tanúskodik, hogy már a hadsereg is kezd elhatárolódni a hatalomtól.

“Elégedetlenség van a hadsereg soraiban” – mondta Capriles, hozzátéve, hogy a letartóztatások számáról közvetlenül katonák értesítették, és arra kérték őt, hogy hozza nyilvánosságra ezeket az információkat.

A kormányellenes tömegtüntetések április eleji kiújulása óta 37-re nőtt a biztonsági erők és a tüntetők közötti összecsapások halálos áldozatainak száma. A pénteken elhunyt legutóbbi áldozat, egy 20 éves fiatalember a Carabobo állambeli San Diego városban lezajlott csütörtöki tüntetéseken szenvedett súlyos fejsérülést, egy helyi ellenzéki képviselő szerint a nemzeti gárda túlkapásai következtében.

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. A dél-amerikai ország rendelkezik a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével, ám gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olajárak zuhanása, illetve a szocialista berendezkedés miatt a gazdaság összeomlott és az infláció elszabadult, melyen már az utóbbi időben korrigáló olajárak sem tudtak segíteni.

Katasztrofális helyzetben van a venezuelai gazdaság a jegybank nem végleges adatai alapján, a Reuters által megszerzett dokumentum szerint a fogyasztói áremelkedés rekordszintű, 800 százalék volt tavaly, a gazdaság 13 éve legnagyobb mértékben, 18,6 százalékkal zsugorodott.

Katasztrofális helyzetben van a venezuelai gazdaság

Az ellenzék parlamenti többsége ellenére a kormányt továbbra is Nicolás Maduro baloldali populista elnök irányítja, és a legtöbb állami intézmény élén is az ő hívei állnak. Az április elején kiújult ellenzéki tüntetéseken a tiltakozók előrehozott elnökválasztást követelnek, Maduro elnök ezzel szemben egy alkotmányozó nemzetgyűlés megalakításáról tartandó szavazás kiírását jelentette be május 1-jén, melyet az ellenzék és a térségbeli országok vezetői is úgy értékelnek, hogy ezzel csak az ellenzéket próbálja ellehetetleníteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Reuters / KItekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »