Tovább folyik a harc a cseheknél

A jelenlegi hárompárti cseh koalíciós kormánynak az októberre kiírt képviselőházi választásokig hivatalában kellene maradnia. Az egyetlen, akinek távoznia kellene a kormányból, az Bohuslav Sobotka miniszterelnök – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő abban az interjúban, amelyet csütörtökön késő este sugárzott a TV Barrandov nevű kereskedelmi csatorna.

Milos Zeman szerint a régi-új kormányt ismét a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) politikusa vezethetné, az elnök konkrétan Lubomír Zaorálek külügyminiszter és Milan Chovanec belügyminiszter nevét említette. Ugyanakkor nem zárta ki, hogy amennyiben a CSSD elutasítja ezt a felkérést, akkor a kormány élére Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettest, a kereszténydemokrata párt (KDU-CSL) elnökét nevezné ki.

Fél évvel a rendes parlamenti választás előtt a kormány drámai átalakítása teljesen értelmetlen – fejtette ki az államfő. „Néhány apró kivételtől eltekintve a kormánynak a mai felállásban a helyén kellene maradnia. Az egyetlen, akit le kellene cserélni, az a miniszterelnök” – szögezte le Milos Zeman. Sobotka saját akaratából döntött a lemondás mellett, semmi sem kényszerítette, és erről a súlyos lépéséről sem legközelebbi munkatársait, sem koalíciós partnereit nem értesítette – tette hozzá az elnök.

Olyan kormányfőre van szükség, aki képes megszerezni a parlamenti képviselők bizalmát. „Lubomír Zaoráleknél ez feltételezhető, míg Milan Chovanec esetében számolni lehet az ANO ellenkezésével” – vélekedett Zeman.

Az ANO elnöksége csütörtök esti ülése után közölte: számukra elfogadható a kormánykoalíció folytatása, de Sobotka nélkül. Kormányfőként Zaorálek és Belobrádek is szóba jöhet, de Chovanec esetleges jelölését nem fogadnak el. Minderről azonban azután kell tárgyalni, ha Bohuslav Sobotka benyújtja lemondását. A miniszterelnök csütörtöki közlése szerint erre május 20-a körül kerül sor írásban. Az államfő a jövő héten hivatalos látogatásra Kínába utazik, ahonnan május 18-án tér vissza.

A CSSD számára szintén elfogadható a koalíció folytatása, de Andrej Babis kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter, az ANO mozgalom elnöke nélkül, akit adócsalással gyanúsítanak. Sobotka jelezte: nem tart igényt arra, hogy továbbra is ő legyen a kormányfő.

Egy csütörtöki telefonos felmérés szerint, amelyet a közszolgálati Cseh Televízió készíttetett, a kormány lemondását a megkérdezettek kétharmada rossz lépésnek tartja, s nem akar előre hozott választásokat. Sobotka döntésének indoklását az emberek 55 százaléka érti, de csak 37 százalék tartja elegendőnek a kormány lemondásához. Az Andrej Babis vállalkozásaival kapcsolatos vádakat majdnem kétharmad tartja hihetőnek, míg 40 százalék nem. A megkérdezettek 38 százaléka szerint a régi-új kormány élén Sobotka is állhatna, kétharmad szerint viszont új kormányfőre van szükség.

Bohuslav Sobotka kedden jelentette be, hogy Andrej Babis zavaros vállalkozói ügyei miatt benyújtja lemondását. A legkézenfekvőbb megoldást, Babis menesztését, állítása szerint azért nem vállalta, nehogy a választások előtt mártírt csináljon a politikai színpadra lépett nagyvállalkozóból.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »