Szokatlanul megosztottak a francia választók

Az egyik legmélyebb megosztottság a francia választók körében tapasztalható az Európai Unióban egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint: minden ötödik francia szavazó valamilyen „szélsőséggel” szimpatizál, és a választóknak csak a harmada mondja magát „centristának”.

A Bertelsmann Alapítvány felmérése arra is rámutatott, hogy Franciaországban szokatlanul magas azoknak az aránya, akik elégedetlenek azzal, hogy milyen irányba tart az ország.

Vasárnap az elnökválasztás második fordulójában a függetlenként induló, Európa-barát Emmanuel Macron és a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen mérkőzik meg egymással. Az ötödik köztársaság megalapítása óta – csaknem 60 éve – ez az első alkalom, hogy a második fordulóba egyik nagyobb jobbközép vagy balközép párt jelöltje sem jutott be.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A Bertelsmann Alapítvány felmérését márciusban készítették, 11 ezer embert kérdeztek meg szerte az Európai Unió országaiban. Az eredmények szerint a francia választók 20 százaléka mondta magát radikális jobboldali (14 százalék) vagy radikális baloldali (6 százalék) beállítottságúnak, szemben az unió 7 százalékos átlagával. Csak a megkérdezettek 36 százaléka tartotta magát centristának Franciaországban (21 százalék balközép, 15 százalék jobbközép), miközben a centristák aránya az egész EU-ban 62 százalék.

A közvélemény-kutatás alapján Franciaországban a radikális baloldallal, a balközéppel és a jobbközéppel szimpatizálók többsége azt támogatja, hogy az ország maradjon az EU-ban és tartsa meg az eurót. Az unióból való kilépést és az euró feladását csak a radikális jobboldali szavazók pártolják.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »