A briteknek ki kell egyenlíteniük a Brexit-számlát

Charles Michel belga miniszterelnök szerint súlyos tévedésben vannak Nagy-Britanniában azok, akik úgy gondolják, hogy egyszerűen csak „megnyomják a Brexit-gombot, és nem kell kifizetni a számlájukat”.

A liberális belga kormányfő az AP hírügynökségnek adott interjúban pénteken azt mondta: „nem reálisak” Nagy-Britannia elvárásai az Európai Unióból történő kilépési folyamattal kapcsolatban.

A Brexitről szóló tárgyalások a június 8-án tartandó nagy-britanniai választások után kezdődhetnek meg, de már most éles vita folyik arról, hogy miért és mennyit kellene Londonnak fizetnie, sőt egyesek azt is megkérdőjelezik, hogy kell-e egyáltalán fizetnie valamiért.

Az utóbbi hónapokban 20 milliárdtól 60 milliárd euróig terjedő becslések jelentek meg arra vonatkozóan, mekkora számlát kellene Nagy-Britanniának a Brexit miatt kiegyenlítenie. A Financial Times pedig legutóbb már 100 milliárd eurós összeget vetett fel, aminek lehetőségét London határozottan visszautasította.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„Talán a népszavazási kampányban az embereknek az lehetett a benyomásuk, hogy ha megnyomják a Brexit-gombot, akkor minden magától elrendeződik majd. Nos, ez nem így van. Következmények vannak, ki kell egyenlíteni a számlát” – szögezte le Charles Michel.

A belga kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy nem Theresa May brit miniszterelnök fogja meghatározni a tárgyalási stratégiát. „Ez nem reális. Különválunk, úgy, mint egy válás során. Először az anyagi, pénzügyi kérdésekkel kell foglalkozni, csak utána jöhetnek az egyeztetések a jövőbeli kapcsolatról.”

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/AP

Friss hírek