Rekord munkanélküliségi ráta a spanyoloknál

Áprilisban rekord mértékben, 129 ezerrel csökkent a munkanélküliség Spanyolországban, ami 3,5 százalékkal kevesebb az egy hónappal korábbi adatnál – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A tájékoztató szerint a munkaügyi központokban nyilvántartott munkanélküliek száma az év negyedik hónapjában 3,5 millióra csökkent a dél-európai országban, amelyre utoljára 2009 júliusában volt példa. 2016 áprilisához viszonyítva, egy év alatt 438 ezerrel lett kevesebb a munkanélküli.

A kedvező eredmények oka, hogy ebben az évben áprilisra esett a húsvéti Nagyhét, amely fontos és látványos ünnep Spanyolországban. A különböző húsvéti események mindig rengeteg turistát vonzanak, és ez növeli a munkaerőigényt ebben az ágazatban.

A szolgáltatási szektorban több mint 96 ezerrel lett kevesebb a munkanélküli, míg a mezőgazdaságban több mint 11 ezerrel, az építőiparban pedig mintegy 9 ezerrel csökkent a számuk. A minisztériumi statisztika szerint a foglalkoztatottak száma 18,1 millió volt áprilisban.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) egy héttel ezelőtti jelentésében számolt be arról, hogy az idei első negyedévben 18,75 százalék volt a munkanélküliségi ráta, azaz enyhe növekedést mutatott a 2016-os 18,6 százalékos adathoz képest.

A munkanélküliségi ráta 2015-ben még 20,9 százalékon, 2014-ben pedig 23,7 százalékon állt. A spanyol jegybank legutolsó jelentése szerint erre az évre 17,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható.

A tavaly novemberben alakult spanyol kormány a ciklus végére több 20 milliós foglalkoztatottság elérését ígéri, és 2020-ra 11,2 százalékos munkanélküliségi rátával számol.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »