Fel is oszlathatja magát a horvát a parlament

A horvát kormány destabilizációjára tett kísérletnek nevezte Andrej Plenkovic miniszterelnök csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter ellen beadott bizalmatlansági indítványt, amely nem kapott többséget a törvényhozás ülésén.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) azért nyújtott be bizalmatlansági indítványt Zdravko Maric pénzügyminiszter ellen, mert Maric korábban igazgató volt Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalatában, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokorban, és az SDP szerint tudnia kellett a konszern pénzügyi problémáiról, jóllehet mindvégig azt állította, a vállalat körül minden rendben van.

A miniszterelnök szerint a csütörtöki voksolás rámutatott, az ellenzéknek és a kisebbik kormánypártnak nem sikerült 76 képviselőt maga mellé állítania ebben az ügyben, és nem sikerült bizonyítania, hogy bármilyen indok is lenne a pénzügyminiszter menesztésére. Ez pedig a javaslat felterjesztői és támogatói számára egyértelmű politikai vereséget jelent – hangsúlyozta Andrej Plenkovic.

A horvát miniszterelnök leszögezte: a kormány folytatja a munkáját, és azon dolgozik, hogy az ország legégetőbb kérdéseit megoldja, például a hosszú várakozást és határellenőrzést a horvát-szlovén határon.

A két kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd Függetlenek Listája (Híd) között azért alakult ki vita, mert a Híd támogatta a szociáldemokraták kezdeményezését, amely a pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványra vonatkozott. Ezt követően Andrej Plenkovic a Híd három miniszterének leváltását kérte, majd a kisebbik kormánypárt államtitkárait is menesztette, illetve kérte Bozo Petrov házelnöknek a leváltását.

A két párt viszonya azonban a kezdetek óta nem volt felhőtlen, a Híd úgy viselkedett, mint a HDZ kormányon belüli ellenzéke. A kormányfő lépései pedig egyértelműen jelzik, a koalíciónak vége, a HDZ nem kíván tovább együttműködni a Híddal. Most kérdésessé vált, hogy Plenkovicnak sikerül-e olyan kormányátalakítást kezdeményeznie, amely a törvényhozás többségének támogatását is megszerezheti.

Erre viszont lehet, hogy nem kerül sor. Csütörtök délután a parlament akár fel is oszlathatja magát, az erre vonatkozó javaslatot ugyanis a házelnök már benyújtotta, indoklása szerint ugyanis a pénzügyminiszter elleni bizalmatlansági indítványról szóló szavazás bebizonyította: sem a vezető kormánypártnak, sem az ellenzéknek nincs meg a kellő többsége. Andrej Plenkovic mindazonáltal a sajtótájékoztatóján azt mondta: nincs még itt az ideje annak, hogy a többségről tárgyaljanak, előbb a házelnök leváltása kerülhet napirendre.

Friss hír a témában:

Lemondott Bozo Petrov horvát házelnök a parlament csütörtöki ülésén. Lemondása váratlanul érte a képviselőket: míg a nagyobbik kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői tapssal fogadták a bejelentést, a Bozo Petrov vezette kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listájának (Híd) tagjai csendben maradtak, az ellenzék pedig az ülés folytatására vonatkozó kérdéseket vetett fel.

A parlament alelnöke szünetet rendelt el, majd a folytatás után rögtön berekesztette az ülést, amely pénteken folytatódik. A pénteki ülésen új házelnököt választhatnak, de a törvényhozás akár fel is oszlathatja magát. Lemondása bejelentésekor Bozo Petrov is azt hangsúlyozta: a belpolitikai válságot csak egy új parlamenti választás tudja megoldani.

A horvát szábor a május 21-i helyhatósági választások előtt várhatóan már csak pénteken ül össze, így ha nem tudnak döntésre jutni, akkor a belpolitikai válság, illetve a kialakult patthelyzet az önkormányzati választások utánig is elhúzódhat.

Kapcsolódó cikkünk: Csütörtökön meginoghat a horvát miniszterelnök kormánya

Forrás: MTI

Friss hírek