Könnygázzal és Molotov-koktélokkal ünnepel Törökország

Az isztambuli rendőrség könnygázt és gumilövedéket vetett be a május 1-jei tüntetéseken – mondták el szemtanúk hétfőn. A hatóságok több mint 200 tiltakozót állítottak elő Törökország legnépesebb városában.

“Összesen 207 embert vettek őrizetbe” – írta közleményében Isztambul kormányzója, hozzátéve, hogy mintegy 40 Molotov-koktélt, 17 kézigránátot, 176 petárdát és falragaszokat koboztak el a tiltakozóktól.

A munka nemzetközi ünnepén a múltban is rendszeresek voltak a megmozdulások Törökországban, amelyek többször végződtek erőteljes rendőri fellépéssel. Az idei tüntetések a várakozások szerint visszafogottabbak lesznek, miután a szakszervezetek bejelentették, hogy meg se próbálnak gyűlést összehívni a Taksim térre, a kormányellenes tiltakozások hagyományos helyszínére.

A Taksim tér 2013-ban hetekig címlapokon volt a Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török államfő, akkori kormányfő elleni tüntetések miatt.

A rendőrség nagy erőkkel van jelen Isztambul-szerte, a levegőből több helikopter figyeli a várost. Mecidiyeköy környékén az egyenruhások könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták fel a tömeget, amely a Taksim térre akart vonulni.
“Taksim a miénk és az is marad!” – kiabálták a tiltakozók.

Törökországban szinte tapintható a feszültség azóta, hogy Erdogan hajszállal ugyan, de megnyerte az alkotmány módosításáról és elnöki jogosítványai kiterjesztéséről tartott április 16-i népszavazást. A népszavazás az az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint nem volt szabályos, az ellenzék pedig azt állítja, hogy 2,5 millió szavazatot elcsaltak.

Jogvédő csoportok és egyes nyugati országok hónapok óta bírálják Ankarát, mert a tavalyi sikertelen puccskísérletet követően jelentősen korlátozta a szólásszabadságot és az alapvető polgári jogokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

csehorszag

Babis a szociáldemokraták felé kacsintgat

A csehországi kormányalakítási tárgyalásokon jelenleg az "egyetlen asztalon lévő változat" az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította kormány, amelyet a kommunisták támogatnának - jelentette ki Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök szerdán, miután tárgyalt Jan Hamácekkel, a szociáldemokraták vasárnap megválasztott új elnökével.

Read More »