Brexit-irányelveket fogadnak el ma a huszonhetek

Az Egyesült Királyság uniós kilépése lesz a bennmaradó tagállamok szombati brüsszeli találkozójának középpontjában: a „huszonhetek” vezetői várhatóan iránymutatásokat fogadnak majd el a britek tagságának megszűnéséről szóló tárgyalásokra vonatkozóan.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a résztvevőknek küldött pénteki meghívólevelében ismertette az ülés programját: röviddel dél után eszmecserét folytatnak az Európai Parlament elnökével, ezután következik a munkaebéd, amelyen elfogadják az irányelveket és széleskörű vitát tartanak a szigetország távozásáról.

Tusk a levelében hangsúlyozta: akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, az állampolgárok jogairól, a brit pénzügyi kötelezettségekről, illetve az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés ügyéről.

Elemzők szerint nem várhatók komolyabb viták a szombati ülésen, mivel a tagállamok képviselői már a héten megegyeztek a közös tárgyalási pozícióról.

Kapcsolódó cikkünk: Merkel felszólalt a Brexit kapcsán

A Tusk által március végén közzétett szövegtervezetben egyebek mellett arra is kitértek, hogy:

  • az EU egységesen fog fellépni,
  • a britek nem köthetnek különalkukat, és részenként sem lehet megállapodni a kilépés feltételeiről,
  • illetve London nem „mazsolázhatja ki” a közös piac egyes, neki kedvező elemeit.

Az Európai Bizottság a tanácsi irányelvek elfogadását követően fog javaslatot tenni az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagállamok kormányainak is jóvá kell hagyniuk. Sokak szerint a „valódi” tárgyalások azonban csak a június 8-ai brit előrehozott választások után kezdődhetnek majd meg. Bővebben

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »