Venezuelában kormányzói rendelettel tiltották be a tüntetéseket

Pénteken kiadott rendeletében betiltotta a lakosság körében erőszakot, nyugtalanságot és félelmet szító, valamint a forgalmi közlekedést akadályozó utcai tüntetéseket José Gregorio Vielma Mora, a kolumbiai határ mentén fekvő nyugat-venezuelai Táchira állam kormányzója.

„Táchira állam egész területén tilos minden olyan megmozdulás, melynek célja a társadalmi béke állapotának megváltoztatása és a közrend megsértése…” – áll a 175-ös számú rendeletben. Tilos továbbá  minden olyan megmozdulás is, melyek során „közutak lezárásával akadályozzák a szabad közlekedést”.

Az állásfoglalás szerint ezek a megmozdulások kiváltják a fegyveres bandák és szervezett bűnözői csoportok megjelenését, ami által veszélybe kerülhet az állampolgárok, illetve az állami és magántulajdon épsége a számos pusztítás, szerencsétlenség és gyújtogatás közepette. A dekrétum szerint az ilyen jellegű tüntetések célja aláaknázni az alkotmányos rendet és megbénítani a tömeg-, illetve egyéni közlekedést.

  • Korábban írtuk:

Katasztrofális helyzetben van a venezuelai gazdaság

Putyin érdekkörébe kerülhet Venezuela

A rendeletben megjegyzik, hogy a tiltást az elmúlt napok kormányellenes tüntetései során tapasztalt fokozott erőszak jelenlétével indokolják. Arra is rámutatnak, hogy a tiltakozások során megfigyelhető volt a tűzfegyverekkel és más, halálos fegyverekkel való visszaélés, mely számos haláleset okozójának bizonyult, a szabad közlekedéshez való jog akadályozásával pedig a közvetlen segítségnyújtást igénylő orvosi vészhelyzeteket is ellehetetlenítették.

A venezuelai hatóságok pénteken további két halálesetről számoltak be a tüntetések kapcsán: az egyik áldozat a fővárosban, Caracasban, a másik az említett Táchira államban tartott tüntetésen vesztette életét. Az újabb két esettel immár 29-re nőtt a száma azoknak, akik az elmúlt három hét venezuelai kormányellenes tüntetései során vesztették életüket.

A venezuelai tüntetésekre azután került sor, hogy az elnökhöz hű legfelsőbb bíróság március 30-ai döntésének értelmében megpróbálta minden hatalmától megfosztani az ellenzék által uralt parlamentet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ellenzéki képviselők és tüntetők annak ellenére ragaszkodnak a jogászok menesztéséhez, hogy a legfelsőbb bíróság – komoly belföldi és külföldi bírálatokat követően – később visszavonta korábbi határozatát.

A megmozdulások, illetve a hatóságokkal való összecsapások során több mintegy 437-en sebesültek meg, és mintegy 1289 embert vettek őrizetbe a venezuelai ügyészség adatai szerint.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »