Az USA szövetségeseit bombázza a török légierő Szíriában

A török hadsereg pénteken bejelentette, hogy  a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szervezet tizenegy tagját semlegesítette az észak-szíriai állásaik ellen intézett bombázásokban.

A török fegyveres erők közleményükben jelezték, hogy csütörtök hajnalban Törökország délkeleti Sanliurfa tartományát aknavetőkkel lőtték a YPG ellenőrzése alatt álló szíriai oldalról, a hadsereg ezt megtorlandó intézett támadásokat a szervezet állásai ellen. A török hadsereg jelentése szerint a csütörtöki válaszcsapásaikban a YPG három harcosa vesztette életét.

Legutóbb keddre virradóra mértek légicsapásokat török harci repülőgépek kurd harcosok állásaira Észak-Irakban és Szíria északkeleti részén – a hadművelet célja a kurd harcosok, fegyverek, lőszerek és robbanóanyagok Törökországba való bejuttatásának megakadályozása volt a török hadsereg álláspontja szerint.

Washington a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) fegyvereseit támogatja az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni harcban, miközben Ankara az YPG-t terrorszervezetnek tekinti. Ankara szerint az YPG a Törökországban szakadár felkeléseket folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai ága.

Az Irakban és Szíriában harcoló kurd erők ellen elkövetett török légitámadások miatt Washington már számos alkalommal bírálta Törökországot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »