Az EU aggódva figyeli a macedóniai eseményeket

Az Európai Unió (EU) több magas rangú tisztségviselője elítélte a macedóniai parlamentben alkalmazott erőszakot: Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője „kifejezetten aggasztónak” nevezte a történteket pénteken Vallettában.

„Számunkra az erőszak mindig elfogadhatatlan, annál is inkább, hogy az eseményekre a demokrácia házában, a parlamentben került sor” – hangsúlyozta Mogherini az uniós tagországok külügyminisztereinek máltai találkozóján. Az uniós tisztségviselő szerint a szkopjei politikai erőknek össze kellene fogniuk, hogy kivezessék Macedóniát a súlyos válságból.

Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa a Twitter közösségi oldalon szólalt fel a parlamenti képviselők megtámadása ellen. „A törvényhozásban nincs helye az erőszaknak” – szögezte le.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter azt kifogásolta, hogy Macedóniában „olyan hangulat uralkodik, amely egyáltalán nem felel meg az európai elvárásoknak”. A német diplomácia vezetője felszólította az EU-aspiráns balkáni ország vezetőit, hogy „alakítsanak végre kormányt”.

Csütörtökön jobboldali tüntetők betörtek a macedón törvényhozás épületébe, és rátámadtak az ott tartózkodó képviselőkre, mert Talat Xhaferit, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) nevű albán párt képviselőjét választották meg házelnöknek. Xhaferi az első albán kisebbségi házelnök az ország 1991-es függetlenségének kikiáltása óta. Az erőszakoskodó tiltakozókat rendőröknek kellett eltávolítaniuk a parlamentből. A több órán át zajló összecsapásokban 77-en sebesültek meg, köztük 22 rendőrtiszt és számos törvényhozó. Bővebben

Macedónia 2005-ben tagjelölti státust kapott az EU-tól, de a belpolitikai válság és a görögökkel szembeni megoldatlan névvita miatt egyelőre nem kezdhették meg a csatlakozási tárgyalásokat.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/APA/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »