Nagyon úgy néz ki, hogy Izrael bombázza Damaszkuszt

Izrael feltehetően légicsapást mért csütörtök reggel a Hezbollah libanoni síita radikális szervezet fegyverraktárára a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében. A támadás nagy erejű robbanással járt, amelyet hallani lehetett szerte a szíriai fővárosban.

Elsőként a szíriai konfliktus fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) számolt be a nagy erejű detonációról, majd damaszkuszi tévéállomások és hírportálok is hírt adtak róla, illetve a Hezbollahhoz közeli al-Manar televízió is jelentette.

A Reuters hírügynökség névtelenül nyilatkozó hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a légicsapás a Hezbollah egyik nagy fegyverraktárát vette célba, ahol az Iránból rendszeresen, légi úton érkező fegyvereket tárolják. A detonáció után tűz ütött ki. Egy libanoni tévé felvételt is közzétett a támadás utáni hatalmas tűzről, amelyből arra lehet következtetni, hogy robbanóanyagot is tartalmazó fegyver- vagy üzemanyagraktárt ért találat.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint Izrael több rakétát lőtt ki a Golán-fennsíkról a damaszkuszi repülőtértől délnyugatra fekvő egyik katonai létesítményre. Több robbanás történt és anyagi károk keletkeztek, de áldozatok nincsenek. A szíriai állami média híradásaiban „izraeli agressziónak” nevezte a támadást. A térségben tevékenykedő lázadók két névtelenül nyilatkozó parancsnoka azt mondta, hogy öt légicsapást mértek egy lőszerraktárra, amelyet az Irán támogatását élvező milíciák használnak.

A szíriai hadsereg egyelőre nem tájékoztatott a történtekről.

Jiszráel Kac izraeli hírszerzési miniszter az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva nem kívánta megerősíteni, hogy Izrael hajtotta végre a légicsapást, de többször is hangsúlyozta, hogy az incidens megfelel az izraeli politikának. Hozzátette, hogy Jeruzsálem rendszerint lépéseket tesz, amikor hírszerzési információkat kap a Hezbollahnak szánt újabb iráni fegyverek érkezéséről. A rádió értesülései szerint a csütörtöki légicsapás előtt három iráni repülőgép ért földet a damaszkuszi repülőtéren.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint Irán az utóbbi napokban két Boeing 747-es óriásgéppel – amelyek egyike az iráni légierő tulajdonában áll – szállításokat végzett Damaszkuszba.

Az izraeli hadsereg számos alkalommal hajtott végre légicsapást Szíriában a Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmányokra. Az izraeli hadsereg ezt sosem erősítette meg, de nem is cáfolta. Legutóbb február 22-én adott hírt az izraeli média arab forrásokra hivatkozva arról, hogy az izraeli légierő légicsapást mért Damaszkusz határánál a Hezbollah katonai konvojára. Három héttel korábban, január 13-án Izrael rakétákkal lőtte a Damaszkusztól nyugatra lévő Mazzeh légitámaszpontot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »