Mégsem adja el japán egységeit a McDonald’s

A McDonald’s leállította azt a tervét, miszerint – a három éves fogyasztói bizalmatlanság miatti megrázkódtatás következtében – eladásra kínálta volna japán egységeinek részvényeit. A vállalat ugyanis hosszú idő óta profitot termelt.

Egy felülvizsgálat után a gyorsétterem óriás „meghozta a döntést, hogy most nem folytatja az ügyletet” – mondta Kevin Ozan pénzügyi vezérigazgató az elemzők bevételkalkulációi alapján keddi sajtótájékoztatóján. „Biztosak vagyunk benne, hogy a megfelelő képességekkel és ügyfélközpontú tervekkel rendelkezünk Japánban, és úgy véljük, a piac készen áll arra, hogy megőrizze erős lendületét” – fejtette ki.

Amikor a McDonald’s 2016 januárjában bejelentette, hogy megfontolja az értékesítés lehetőségét, a japán egységek már két és fél éve folyamatosan negyedéves veszteségeket termeltek a sorozatos élelmiszer-botrányok következtében. Azóta ez megoldódni látszik, a februári előrejelzés ugyanis 8,5 milliárd jenes nettó bevételre számít 2017-ben.

  • A feltámadás részben a Pokémon-őrületnek köszönhető
A japán McDonald’s éttermek sikerei a közelmúltbeli újításoknak köszönhetőek: köztük egy hamburger-elnevezéses szavazásnak, a csokoládés sült krumplinak és nem utolsó sorban a Pokémon Go okostelefonra tervezett interaktív játéknak, melynek figuráit kínálták egyes menükhöz.

Az étteremóriásnak nem ez az első ázsiai „megmozdulása”, ugyanis januárban beleegyezett, hogy eladja kínai és hongkongi vállalkozásainak többségi részesedését az állami támogatással működő CITIC-nek és a Carlyle Group-nak.

A McDonald’s ez esetben szintén visszakozott az eredeti üzlettől. A Reuters információi szerint az eredetileg 3 milliárd dolláros megállapodás helyett később úgy döntött: megtart egy kisebbségi részesedést, hogy mindenképpen részesüljön az esetleges jövőbeli profitnövekedésből. Bővebben

Forrás: Bloomberg / Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »