Lassan összeáll az amerikai rakétavédelem Dél-Koreában

Az amerikai hadsereg a THAAD rakétavédelmi rendszer újabb elemeit telepítette kedden a tervezett dél-koreai helyszínre.

A Yonhap koreai hírügynökség azt írta, hogy Észak-Cshungcshong tartomány Cshongdzsu településére hat teherautó szállította a radarberendezést és vitt más eszközöket a THAAD rendszer ütegéhez. A lépés heves ellenkezést váltott ki a helyiekből, akik összecsaptak a rendőrökkel.

A Dél-Koreában szolgáló amerikai erők (USFK) nem adtak ki közleményt, de a szöuli védelmi minisztérium megerősítette, hogy megkezdődött a rendszer teljes mértékű telepítése. A tárca szerint a rendszer az év végére lesz bevethető és üzemképes minden szempontból.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea az észak-koreai rakétafenyegetéssel indokolta megállapodását a rakétavédelmi rendszer telepítéséről. A két ország tavaly júliusban állapodott meg egy THAAD-üteg Dél-Koreába telepítéséről. Az ügyet ismerő források szerint Washington most arra törekszik, hogy már idén júniusra befejezzék a telepítést. Az első üteget március elején kezdték el telepíteni.

Kína határozottan ellenzi ezt a tervet, azt állítva, hogy az aláássa biztonsági érdekeit és megbontja a térség stratégiai egyensúlyát. Peking ezért számos szankciót hozott Szöul ellen, főleg a dél-koreai szórakoztatóipart és exportot sújtva.

Kapcsolódó cikkeink:

Kína közölte, hogy a rendszer telepítése nem riasztja vissza Phenjant, míg a lépés megbontja a regionális biztonsági egyensúlyt.

Moszkva szerint az amerikai fegyverrendszer koreai telepítése fenyegetést jelenthet az orosz nemzetbiztonságra is. Az észak-koreai probléma rendezése érdekében szerintük inkább a diplomáciai erőfeszítéseket kellene fokozni és vissza kellene téríteni Phenjant a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Oroszországban úgy vélik, az észak-koreai rakétakísérletek csupán “ürügyül” szolgálnak Washington számára ahhoz, hogy rakétavédelmi fegyverek gyűrűjébe zárja Oroszországot. Moszkva ezért ellenlépéseket fontolgat.

Forrás: MTI/Yonhap/Reuters/Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Leo-Varadkar-700x466_cut

Írországnak annyira kellett a Brexit, mint egy púp

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a Brexit-számla kifizetése lesz a kilépési folyamat kritikus pontja, a témában már körvonalazódik a megegyezés, a britek várhatóan 2064-ig fizetni fognak. Az ír-északír határ kérdésében viszont még mindig nem látszik a megoldás: Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke hangos nemtetszését fejezte ki Theresa May azon terve kapcsán, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a határátlépést.

Read More »