A francia hírszerzés Damaszkuszt vádolja a gáztámadásért

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerdán ismertette a francia hírszerzés jelentését, amely Damaszkuszt vádolta meg a 87 emberéletet követelő Hán Sejkún-i feltételezett vegyifegyver-támadás elkövetésével.

„Kétség sem fér hozzá, hogy szarint vetettek be” április 4-én – mondta Ayrault. „Ezek után már a szíriai rezsim felelőssége is vitathatatlan, ha a felhasznált szarin gyártási folyamatát figyelembe vesszük.”

Bizonyossággal megállapítható, hogy „a mintavételben szereplő szarin gyártási folyamata a szíriai laborokban kifejlesztett módszerek vonásait viseli magán,” a damaszkuszi rezsim egyfajta kézjegyeként – tette hozzá.

A francia hírszerzés a szíriai kormány által elkövetett, 2013-as szarakebi gáztámadásból származó mintákkal hasonlította össze a Hán Sejkún-i mintákat. Egy diplomáciai forrás úgy tudja, hogy Párizsnak sikerült megszereznie egy fel nem robbant töltetet a vegyifegyver-támadás helyszínéről, és ezt elemezték ki.

„Megerősíthetjük, hogy az április 4-én használt szarin ugyanaz a szarin, amelyet 2013. április 29-én használtak a szarakebi támadásban” – szögezte le Ayrault. „A gyártási folyamat megegyezik azzal, amelyet a CERS fejlesztett ki a szíriai rezsim számára.” Ayrault a védelmi tanács ülésén ismertette a francia hírszerzés jelentésének eredményeit.

A szíriai Tudományos Tanulmányok és Kutatások Központjára (CERS) több nyugati ország felfigyelt, amelyek azzal vádolják Damaszkuszt, hogy a 2013-as orosz-amerikai egyezményben szereplő kötelezettségvállalásával ellentétben nem semmisítette meg teljesen vegyifegyver-arzenálját.

James Mattis amerikai védelmi miniszter pénteken azt mondta: kétség sem fér hozzá, hogy a rezsimnek vannak tartalékban vegyi fegyverei. Az Egyesült Államok hétfőn a CERS 271 kutatójával szemben hozott büntetőintézkedéseket.

A Hán Sejkún-i támadásban 87-en vesztették életüket, köztük 31 gyerek. A szíriai rezsim lépését az Egyesült Államok a homszi as-Sajrát légitámaszpont elleni légicsapással torolta meg. A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálódásai során cáfolhatatlan bizonyítékokat talált a szarin idegméreg használatára. Hasonló következtetésekre jutott az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Törökország és Franciaország is.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »