Biztosnak tűnik Renzi pártfőtitkári győzelme

Matteo Renzi, Andrea Orlando és Michele Emiliano közötti televíziós vitájával indul szerda este a megmérettetés az olasz Demokrata Párt (PD) főtitkári székéért, amelynek sorsáról a PD-szavazók vasárnap voksolnak, bár a korábban lemondott Renzi ismételt győzelme biztosnak tűnik.

Massimo D’Alema volt PD-elnök véleménye szerint felesleges találgatni az április 30-i főtitkárválasztás eredményét, mivel ennek kimenetele majdnem biztos. Előrejelzések Matteo Renzi jelentős előnyét mutatják a két kihívóval szemben, és a PD több mint 266 ezer párttagja között április elején tartott voksolást már Renzi nyerte 66,7 százalékkal. Andrea Orlando 25,2, Michele Emiliano pedig 8 százalékot szerzett.

Vasárnap a PD szavazói és szimpatizánsai szavaznak a párt főtitkáráról. A balközép párt 2007-es megalakulása óta saját választóira bízza a főtitkár vagy a miniszterelnök-jelölt személyének kiválasztását. Tíz évvel ezelőtt Walter Veltronit választották meg főtitkárnak, és akkor 3,5 millióan szavaztak.

A PD 2010-ben, 2012-ben és 2013-ban is hasonló voksolásra szólította szavazóit: négy évvel ezelőtt Matteo Renzi szerezte meg a párt vezetését a korábbi főtitkárral, Pier Luigi Bersanival szemben 2,8 millió szavazó részvételével. A mostani főtitkárválasztáson sokkal alacsonyabb részvételi arányt jósolnak a május elsejei hosszú hétvége miatt is.

Matteo Renzi 2014 februárjától a tavaly december 4-i alkotmányos népszavazáson elszenvedett kudarcig volt Olaszország miniszterelnöke. December 7-én mondott le, majd idén február 19-én a PD főtitkári székéből is távozott, de azonnal ismét bejelentette, hogy jelölteti magát a tisztségre.

Két vetélytársa Andrea Orlando igazságügyi miniszter és Michele Emiliano, a déli Puglia tartomány elnöke. A római balközép kormánykoalíciót vezető párt főtitkárválasztásának jelentőségét mutatja, hogy a jelöltek szerda este a SkyTg24 olasz hírcsatorna egyenesben közvetített vitáján mérik össze erejüket – mintha miniszterelnök-jelölt választásról lenne szó. Valóban a PD új főtitkára vezeti majd a pártot a következő, egy éven belül esedékes olasz parlamenti választásokon is. Matteo Renzinek így a tévés vitán lehetősége van kormányprogramját ismertetni.

A vasárnapi PD-főtitkárválasztás reggel nyolctól este nyolcig tart a párt olaszországi irodáiban és más szavazóhelyeken. Tizenhatodik életévüket betöltött olasz állampolgárok, Olaszországban élő EU-állampolgárok vagy tartózkodási engedéllyel más külföldiek is voksolhatnak előzetes regisztráció után. Személyi dokumentum, olasz választási igazolvány kell hozzá és fejenként 2 eurós hozzájárulás.

Matteo Renzi korábban a főtitkárválasztás feltételeként szabta meg, hogy a győztest a párt egésze követni fogja. A PD baloldali, Renzi-ellenes szárnyának mintegy negyven tagja, akik nyíltan a miniszterelnök reformjai ellen szavaztak a decemberi referendumon, február végén kiléptek a pártból. A Demokratikus és Progresszív Mozgalom (MDP) saját parlamenti frakciót is alakított többek között Massimo D’Alemával és Pier Luigi Bersanival.

Elemzők szerint Matteo Renzi esetleges újbóli megválasztásával a PD megkezdi választási kampányát, a pozícióit visszaszerző és megerősítő Renzi pedig megpróbálja visszaszerezni a miniszterelnöki széket is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek