Észak-Korea nem áll le, Trump keményebb fellépést sürget

Nagyszabású éles tüzérségi hadgyakorlatot hajtottak végre kedden Észak-Koreában a hadsereg megalapításának 85-ik évfordulója alkalmából – értesült a Yonhap dél-koreai hírügynökség szöuli kormányforrásokból.

A hadgyakorlatot a keleti partvidéken fekvő Vonszan város közelében tartották meg nagy hatótávolságú tüzérségi ütegekkel, feltehetően Kim Dzsong Un észak-koreai vezető jelenlétében. „Észak-Korea nagyszabású tüzérségi hadgyakorlatba fogott délután Vonszan térségében” – erősítette meg a dél-koreai egyesített vezérkari főnökök irodája közleményében. Hozzátette: a dél-koreai hadsereg figyelemmel kíséri a helyzetet fenntartva készültségét.

A feszültségek növekedése közepette az Egyesült Államok újabb katonai erőfitogtatás mellett döntött: a nap folyamán a dél-koreai Puszanban kikötött a Michigan atommeghajtású tengeralattjáró. Az amerikai haditengerészet rutineseményként jellemezte a Tomahawk robotrepülőgépekkel felfegyverzett tengeralattjáró megérkezését a dél-koreai kikötőbe – jelentette a CNN hírtelevízió. Ugyanakkor a Michigan nem vett részt az amerikai és a dél-koreai haditengerészeti erők közös hadgyakorlatán – tette hozzá a szöuli védelmi tárca szóvivője.

Két nappal korábban, vasárnap kezdett közös hadgyakorlatot két japán romboló az észak-koreai partok felé tartó Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó vezette hadihajórajjal. Phenjan azt üzente a Rodong Szinmun pártlap hasábjain: készen áll, hogy „egyetlen csapással” elsüllyessze az amerikai repülőgép-hordozót.

Eközben feltételezések szerint Észak-Korea hatodik nukleáris kísérleti robbantásra és újabb rakétakísérletekre készül.

Észak-Korea április 16-án, az országot alapító néhai Kim Ir Szen születésnapja után egy nappal sikertelen ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre. A nemzetközi bírálatok és szankciók ellenére rohamléptekkel fejleszti nukleáris és rakétaprogramját, csak tavaly két kísérleti atomrobbantást hajtott végre és mintegy húsz ballisztikus rakétát lőtt ki.

Trump erőteljesebb választ vár az ENSZ-től

Donald Trump amerikai elnök új és erőteljesebb szankciókat vár el az ENSZ-től Észak-Koreával szemben. Trump a Fehér Ház Ovális Irodájában fogadta a Biztonsági Tanács tagállamainak ENSZ-nagyköveteit, és előttük fejtette ki álláspontját.

Az elnök leszögezte: „Észak-Koreában a helyzet elfogadhatatlan, ez valódi fenyegetést jelent az egész világra”. Majd kijelentette: a Biztonsági Tanácsnak készen kell állnia új és az eddigieknél erőteljesebb szankciók foganatosítására. Hozzátette még: „Észak-Korea valóban probléma a világ számára, s ezt immár meg kell végre oldanunk”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Trump a megbeszélésen ismét „nagy reformokra” szólította fel az ENSZ vezetését, s egyúttal bírálta a világszervezetet a szíriai és az észak-koreai helyzet kezeléséért is. „Az ember nem látja, hogy az ENSZ konfliktusokat oldana meg” – fogalmazott.

Az amerikai elnök a találkozó előtt telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral is. A Fehér Ház közlése szerint a két politikus beszélgetésén mindenekelőtt Észak-Koreáról, a Phenjan jelentette fenyegetésről , mint – a Fehér Ház megfogalmazásában – „biztonságpolitikai szempontból sürgős kihívásról” – esett szó.

A Fehér Ház azt is bejelentette: szerdára különleges tanácskozásra invitálták a szenátus valamennyi tagját, azaz száz szenátort, hogy a katonai vezetők és a hírszerzés vezetői jelenlétében tájékoztassák őket az észak-koreai helyzetről.

Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »