Az új ausztrál vízumrendszer rossz az országnak

Múlt héten Sydney-ben Mike Pence amerikai alelnök üdvözölte az Egyesült Államok és Ausztrália közötti szoros gazdasági kapcsolatokat. Valójában az Egyesült Államok exportja a világ másik oldalára nem is olyan jó ötlet.

Donald Trump amerikai elnök múlt héten elrendelte annak a vízumrendszernek a felülvizsgálatát, amely révén az Egyesült Államokban munkát vállaló, magasan képzett külföldiek leszorítják a technológiai iparban dolgozók fizetését, mivel nekik lényegesen kevesebbet kell fizetniük a cégeknek.

Ugyanazon a napon Malcolm Turnbull miniszterelnök megszüntette Ausztrália 457 névre keresztelt úgynevezett szponzorált munkavállalói vízumát, amely szerinte hátrányosan megkülönbözteti az ausztrál munkavállalókat. Egy helyettes rendszeren keresztül fognak új korlátokat felállítani, amely meghatározza, hogy ki dolgozhat Ausztráliában és pontosan mennyi ideig, ugyanakkor leszűkíti a lehetőségeket a letelepedéshez. Turnbull később felvette az állampolgársági követelmények közé a magas szintű angol nyelvtudást és javaslatot tett arra, hogy az állampolgárság iránt folyamodók töltsenek ki egy tesztet, amely alapján eldönthető, hogy a kérelmező osztja-e az „ausztrál értékeket”.

A 457-es vízumot a Howard-kormány vezette be 1996-ban. Elsődleges célja az volt, hogy az ausztrál munkaerőpiacon létrejött ideiglenes munkaerőhiányt gyorsan és hatékonyan betöltse. Teltek az évek, szigorodtak a szabályok – az utóbbi években egyre gyakrabban –, ennek ellenére mind a mai napig politikai csatározások középpontjában áll, a pártok ugyanis előszeretettel használják fel kampányharcaikban. Bővebben….

Az új intézkedések legalább háromféleképpen megtévesztőek. Először is egy nem létező problémával foglalkoznak. Egy zajos kisebbségen kívül, az ausztrálok – akiknek közel 30 százaléka külföldön születik – szokatlanul nyitottak a legális bevándorlásra. Ausztráliának nem kell szembenéznie az Egyesült Államokat fenyegető illegális bevándorlással vagy az Európát sújtó illegális bevándorlók integrációjával kapcsolatos problémákkal.

A kormány becslése szerint a tengerentúlón született ausztrálok 90 százaléka jó angol nyelvtudással rendelkezik. Ami pedig a visszavont 457-es vízum programot illeti, nincs valódi bizonyíték, hogy negatív hatással lett volna az ausztrálok munkabérére vagy foglalkoztatottságára.

Másodszor, a változtatások nem oldják meg a ténylegesen létező problémákat. Néhány esetben gátlástalan munkaadók kihasználták a vízummal rendelkező munkavállalókat és arra kényszerítették őket, hogy egészségtelen körülmények között dolgozzanak, alacsony bérért. A módosított szabályok nem segítik ezen visszaélések csökkentését. A kormány megszüntette azokat a munkaköröket, amelyeknél nyilvánvalóan nem volt szükség külföldi munkára – például kecsketenyésztők – ugyanakkor még több száz munkakör maradt a listán a szakácstól a marketing szakemberig.

Az új ideiglenes munkavállalói vízumot két évre adják majd, valamint jelentősen – körülbelül kétszázzal – csökkentették a foglalkozások számát, melyekre kiadható. A vízumot további négy évvel meg lehet hosszabbítani, ám ez magasabb szintű angol nyelvtudást igényel.

A harmadik és legfontosabb, hogy Ausztrália egy óriási lehetőséget pazarol el ezzel. Az ország nem áshat ki az idők végezetéig kincseket saját földjéből, csökkentenie kell az exporttól való függőségét és elő kell mozdítania a tudásalapú, innovatív iparágakat. A szakképzett bevándorlók – akik bizonyítottan globálisan emelik a munkatermelékenységet, a jövedelmi szintet és a GDP-t – segítséget nyújthatnának ebben a folyamatban.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában erősödő xenofóbia vagy idegengyűlölet valószínűleg több ezer külföldi hallgatót, oktatót és vállalkozót fog elijeszteni ezekből az országokból. Közülük jónéhánynak Ausztrália lehetett volna a helyettes cél, de az új, szigorított szabályozással Ausztrália is egyre kevésbé vonzóvá válik.

Jobb stratégia lenne a vállalatok kényszerítése arra, hogy jóval többet fizessenek a szponzorált munkavízummal rendelkezőknek, ami megakadályozná őket az olcsó munkaerő behozatalától, a többletbevételekből pedig több munkaügyi felügyelőt lehetne alkalmazni, mely a szabályok pontosabb betartásához vezetne.

A rendszerbe vetett hit helyreállítása pedig megadhatja Turnbullnak és a többi politikusnak a bátorságot, hogy beismerjék: a legális bevándorlók gazdagítják Ausztráliát.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »