Mások fizetik, de a Gazpromé lesz az Északi Áramlat-2 gázvezeték

Öt európai cég vállalta, hogy megfinanszírozza az Északi Áramlat-2 gázvezeték 9,5 milliárd eurós építési költségének a felét, de a projektet tulajdonló Nord Stream 2 egyetlen részvényese továbbra is az orosz Gazprom marad.

Az erről szóló szerződést hétfőn írta alá a Svájcban bejegyzett Nord Stream 2 AG a francia Engie (korábbi nevén GDF Suez), az osztrák OMV, a holland-brit Royal Dutch Shell, a német Uniper (az E.ON hagyományos energiatermeléssel foglalkozó leánycége) és a szintén német Wintershall cégekkel.

Korábbi tervek szerint az európai befektetők kivásárolták volna a Gazprom 50 százalékát és mindegyik cég egységesen 10 százalékos részesedést szerzett volna. Ezt a tervet elküldték a német és a lengyel versenyhatóságnak elbírálásra, a lengyel illetékes hivatal azonban a tulajdonrész kivásárlásával létrejövő vegyes vállalkozás tervét elutasította, így az érintett cégek emiatt lemondtak az eredeti elképzelésről.

Az Északi Áramlat-2 projekt lényege, hogy két új – a már meglévő vezetékpárral azonos -, évi összesen 55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, amelynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktatná Ukrajnát mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelné át az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát, egyúttal domináns helyzetbe kerülne a német piacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek