Erdogan Trumpnál is bepróbálkozik Gülen kiadatásával

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő bejelentette, hogy Erdogan május közepén találkozik Donald Trump amerikai elnökkel Washingtonban, ahol a két vezető elsősorban a szíriai és az iraki helyzetről, valamint az USA-ban élő Gülen kiadatásáról folytat majd megbeszélést.

Az Anadolu török állami hírügynökség múlt csütörtöki jelentése szerint Erdogan közvetlenül Kínába tervezett hivatalos útja után, május 16-án utazik tovább az Egyesült Államokba, ahol két napos látogatást tesz. Erdogan és Trump először találkozik majd személyesen azóta, hogy az amerikai elnököt január 20-án beiktatták hivatalába.

Ibrahim Kalin bejelentette továbbá, hogy az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás végleges eredményének kihirdetése után Recep Tayyip Erdogan török államfő jelentkezni fog a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjába (AKP) –  hozzátette: azt, hogy Erdogan az AKP elnöke lesz-e, a párt dönti el, ha erre vonatkozóan belső igény merül fel.

A referendum 100 százalékos feldolgozottsága mellett, de a nem hivatalos adatok alapján a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt a változtatásra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A két szavazótábor közötti voksok különbsége 1 millió 379 ezer 934. A részvétel 85,1 százalékos volt.

A népszavazás végleges eredményhirdetése azért nem történt még meg, mert a legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) benyújtotta kérelmét a legfelsőbb bírósághoz arra vonatkozóan, hogy választási csalás miatt érvénytelenítse az elnöki rendszer bevezetéséről döntő vasárnapi népszavazás eredményét.

Az ellenzék szerint a Választási Tanács legalább 2,5 millió olyan borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, amelyek nem voltak hivatali pecséttel ellátva és ez befolyásolhatta a népszavazás kimenetelét.

További részletek

Az alkotmánymódosítás teljesen csak 2019. november 3-a után, tehát a következő parlamenti és köztársaságielnök-választást követően lépne életbe, de a török vezetés jelezte, hogy néhány intézkedést már hamarabb foganatosítanak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek