Macron nyerte az első fordulót, egyre biztosabb az elnöksége is

A végleges adatok szerint Emmanuel Macron független, centrista politikus végzett az első helyen a voksok 23,75 százalékával, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje lett a második a szavazatok 21,53 százalékával a francia elnökválasztás vasárnapi, első fordulójában. Ők ketten jutottak tovább a második fordulóba.

Tőlük leszakadva, de nem jelentősen, a harmadik helyen végzett a konzervatív Francois Fillon 19,91, míg Jean-Luc Mélenchon radikális baloldali jelölt a voksok 19,64 százalékával a negyedik helyet szerezte meg.

Macron vasárnap este kijelentette, hogy a francia hazafiak elnöke akar lenni a nacionalisták fenyegetésével szemben. Hívei előtt Párizsban tartott beszédében nemzeti egységet sürgetett. Közölte, hogy a lehető legszélesebb körű támogatást akarja megszerezni a május 7-i második fordulóra, és azt ígérte, már hétfőn elkezd dolgozni azon, hogy többséget tudjon szerezni a törvényhozásban. Macron – aki egy éve indította el választási mozgalmát – méltatta kampánya támogatóit is, akik hozzájárultak ahhoz, hogy „megváltozzon az ország irányvonala”.

Hangoztatta, hogy a mostani választások jelentős állomást jelentenek az ország történetében, hiszen a franciák elutasították azoknak a nagy pártoknak a jelöltjeit, akik az elmúlt harminc évben az országot kormányozták.

  • Macron még nem dőlhet hátra
A hírügynökségek kiemelték, jelentős eredményt könyvelhet el a Nemzeti Front és Marine Le Pen is, mert sem a párt, sem ő soha nem kapott ennyi (6,9 millió) szavazatot az elnökválasztások történetében. Marine Le Pen 2012-ben az első fordulóban 6,4 millió voksot gyűjtött össze, míg apja, Jean-Marie Le Pen 2002-ben az első fordulóban 4,8 milliót, míg a második fordulóban 5,5 milliót kapott.

Vezető francia politikusok Macront támogatják a második fordulóban

Vezető francia konzervatív politikusok vasárnap úgy nyilatkoztak, hogy a centrista Emmanuel Macront fogják támogatni az elnökválasztás második fordulójában Marine Le Pen radikális jobboldali jelölttel szemben.

Elismerte vereségét a konzervatív jobboldali Francois Fillon a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, és felszólította híveit, hogy a független jelöltet, Emmanuel Macront támogassák majd a második fordulóban Marine Le Pennel szemben.

Fillon röviddel az exit poll eredmények közzététele után bejelentette: ő maga is Macronra fog szavazni május 7-én. Közölte, hogy ezt nem könnyű szívvel teszi majd, de „nincs más választás, mint a szélsőjobb ellen szavazni”. Hozzátette, hogy a Nemzeti Front elnökének győzelme bukáshoz vezetné Franciaországot, „a szélsőségesség csak szerencsétlenséget és megosztottságot hozhat”.

A hagyományos francia politikai színtér másik oldalán Jean-Pierre Raffarin volt konzervatív miniszterelnök (2002-2005), a jobbközép Köztársaságiak tagja, mely párt jelöltje, Francois Fillon a második fordulóból kiesett, kijelentette: „Habozás nélkül Emmanuel Macron mögé kell állnunk!”

Benoit Hamon szocialista elnökjelölt azt mondta támogatóinak, hogy pártja „történelmi csapást” szenvedett szavazóbázisától, és szintén felszólította a választókat, támogassák Macront, és utasítsák el Le Pent „a lehető legerősebb módon”.

Bernard Cazeneuve jelenlegi szocialista miniszterelnök felhívott minden demokratát, hogy szavazzanak Macronra a második fordulóban, Jean-Marc Ayrault külügyminiszter pedig Twitter-bejegyzésben szólított fel Macron támogatására. Stéphane Le Foll kormányszóvivő bejelentette, hogy szintén a független jelöltre szavaz a második fordulóban.

Macron elsöprő győzelmet arathat a második fordulóban

A francia elnökválasztás második fordulójában a függetlenként induló Emmanel Macron elsöprő győzelmet arathat a radikális jobboldali Marine Le Pennel szemben – derült ki a vasárnapi első forduló után közzétett közvélemény-kutatásokból.

A Harris közvélemény-kutató szerint Macron a szavazatok 64 százalékát szerezheti meg, az Ipsos/Sopra Steria felmérése szerint pedig a voksok 62 százalékát kaphatja az Európa-barát centrista jelölt május 7-én.

A külföldi politikusok is Macronnak drukkolnak

Gratulált a francia elnökválasztás első fordulójában vasárnap elért eredményéhez Emmanuel Macron független jelöltnek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Szavait Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője idézte a Twitter közösségi portálon. Az üzenet szerint Juncker „minden jót kívánt” Macronnak az elnökválasztás második, május 7-én tartandó fordulójára.

A német kormány is üdvözölte, hogy az Európa-barát Emmanuel Macron továbbjutott a francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójából a második fordulóba és támogatásáról biztosította a politikust. Angela Merkel német kancellár, akinek szavait külpolitikai szóvivője idézte, azt mondta: Macron eredménye jó jel Európa jövője számára. „Most szükségszerű, hogy az Európa-barát erők együtt munkálkodjanak és diadalmaskodjanak”.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter úgy vélekedett vasárnap, hogy „biztosan” Emmanuel Macron lesz az új francia elnök. A jordániai látogatáson tartózkodó Sigmar Gabriel a francia elnökválasztás első fordulója után beszélt arról a Twitteren közzétett videoüzenetében, hogy a függetlenként indult Macron – aki a részeredmények szerint a radikális jobboldali Marine Le Pennel együtt bejutott a második fordulóba – „nagyszerű elnökjelölt”, és az „egyetlen olyan Európa-párti jelölt volt, aki nem rejtőzött Európa-ellenes előítéletek mögé”.

A német külügyminiszter hozzátette: világossá kellene tenni, hogy ez a választás hatalmas lehetőség egész Európa számára, és előnyös lenne a német-francia kapcsolatok szempontjából is.

Német parlamenti képviselők is üdvözölték, hogy a részeredmények szerint Macron bejutott a második fordulóba, ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy két Európa-ellenes jelölt – Marine Le Pen mellett a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon – együttesen a voksok mintegy 40 százalékát szerezte meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/TASZSZ/Reuters/AFP/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »