Erősödik a spanyol ingatlanpiac, de a britek óvatosabbak lettek

Kevesebb ingatlant vásárolnak a britek Spanyolországban a Brexit miatt – derült ki a spanyol ingatlanpiac 2016-os helyzetéről szóló jelentésből, amelyet az ingatlan-nyilvántartók szakmai egyesülete mutatott be hétfőn Madridban.

A jelentés szerint a Spanyolországban tavaly értékesített több mint 403 ezer ingatlan 13,7 százalékát vették meg külföldiek. A külföldi vásárlók 19 százaléka volt brit állampolgár, ami 6 százalékpontos csökkenést jelent 2015 utolsó negyedévéhez képest – áll a jelentésben.

A dokumentum kitér arra is, hogy a Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről szóló népszavazást megelőzően negyedévről negyedévre folyamatosan nőtt a brit ingatlanvásárlások száma a dél-európai országban.

Cala Mandia - Mallorca

Cala Mandia – Mallorca

A csökkenés ellenére a külföldiek közül még mindig a britek jelentik a legnagyobb vásárlóerőt a spanyol ingatlanpiac számára, amely a francia és belga vevők számának növekedésével nem érezte meg komolyabban a fogyatkozó brit érdeklődést. Egy évvel korábban, 2015-ben 13,18 százalék volt a külföldiek által vásárolt ingatlanok aránya Spanyolországban.

A külföldi érdeklődés 2009-ben érte el a mélypontot, akkor az eladott ingatlanok 4,2 százaléka került csak külföldi tulajdonoshoz.

Spanyolországban az ingatlanárak az elmúlt évben 5,7 százalékkal emelkedtek. Az utolsó három év viszonylatában a növekedés 13,3 százalékos volt, ennek ellenére az árak mintegy 25 százalékkal maradnak alatta a 2007-es, még a gazdasági krízis előtti számoknak – közölte a szakmai szervezet.

A jelentésből kiderült az is, hogy az elmúlt három évben egyre kevesebb orosz állampolgár vett ingatlant Spanyolországban: míg 2013-ban még 8,5 százalék, addig tavaly már csak 2,8 százalék volt az arányuk a külföldi vevők között.

A nem spanyol állampolgárok elsősorban a Baleár-szigeteken és a Kanári-szigeteken vásárolnak ingatlant, ahol az értékesítés harmada nekik köszönhető. A külföldiek számára ingatlanpiaci szempontból a legkevésbé érdekes régió Galícia és Extremadura.

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »