A brit kormányzó pártnak egekben a támogatottsága

Minden második választópolgár a kormányzó Konzervatív Pártra adná a voksát, ha most lennének a választások; 1991 óta nem mértek ilyen magas támogatottságot a konzervatívoknak – derül ki egy szombaton nyilvánosságra hozott felmérés adataiból.

Ha hinni lehet a Comres közvélemény-kutató adatainak, amely április 19-én és 20-án 2074 embert kérdezett meg a Sunday Mirror című lap megbízásából, akkor a kormánypárt elsöprő győzelmet fog aratni a június 8-i előrehozott választáson.

A konzervatívok támogatottsága 4 százalékponttal emelkedett egy héttel ezelőtthöz képest. Az ellenzéki Munkáspárt népszerűsége a mostani adatok szerint változatlanul 25 százalékos. A Comres kutatása szerint a Liberális Demokrata Pártot a választók 11 százaléka, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP), amely a Brexit leghangosabb szószólója volt, az emberek 7 százaléka támogatja.

A Sunday Times című lap számára a Yougov készített felmérést, amely 48 százalékos népszerűséget mért a kormánypártnak. A Yougov a Munkáspárt támogatottságát szintén 25 százalékosra mérte, de náluk ez egy százalékpontos erősödést jelent. A liberális demokraták a Yougov szerint 11 százalékos támogatottságot élveznek. A UKIP-nek pedig ez a közvélemény-kutató is 5 százalékos népszerűséget mér, de itt ez 2 százalékpontos gyengülést jelent a korábbi adatokhoz képest.

Az Opinium 2003 embert kérdezett meg április 19-én ás 20-án, és körülbelül 45 százalékos népszerűséget mért a konzervatívok számára, ami 7 százalékpontos emelkedést jelent. A Munkáspárt az Opinium szerint a választók 26 százalékának támogatását élvezi, ami 3 százalékpontos csökkenés. Az Opinium mérte a legnagyobb támogatást, de a legnagyobb visszaesést is a UKIP-nek. A Brexit-párti politikai alakulat népszerűsége 5 százalékponttal csökkent, és az Opininumnál 9 százalékon áll.

Az Egyesült Királyságban az általános választáson nincsenek pártlisták, csak egyéni jelöltek indulnak, és nincs arányos képviselet sem, minden választókörzetben egyszerűen a legtöbb voksot kapó jelölt nyer, így a leendő alsóház összetétele jelentősen eltérhet a közvélemény-kutatások eredményeitől, de mindhárom felmérés azt vetíti előre, hogy a konzervatívok elsöprő győzelmet fognak aratni az előrehozott választáson.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »