Az USA és Izrael szerint maradtak még vegyi fegyverei Aszadnak

Az amerikai kormány szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének továbbra is vannak vegyi fegyverei – jelentette ki James Mattis amerikai védelmi miniszter pénteki látogatása során Tel-Avivban.

„A nemzetközi közösségnek nem lehetnek kételyei a tekintetben, hogy Szíria megtartott vegyi fegyvereket a megállapodás és azon nyilatkozatai dacára, hogy mindent elszállított” – hangsúlyozta Mattis az izraeli kollégájával, Avigdor Libermannal tartott közös sajtókonferenciáján.

A Damaszkusztól keletre fekvő Kelet-Gúta térségében 2013 augusztusában elkövetett, több száz ember életét kioltó vegyifegyver-támadás után a szíriai kormány beleegyezett abba, hogy beszolgáltatja vegyifegyver-készletét a nemzetközi közösségnek, hogy elejét vegye az amerikai légicsapásoknak. Összesen 1300 tonna vegyi fegyvert – közöttük mustárgázt és szarint – foglaltak le Szíriában. Többségüket az amerikai haditengerészet egyik hajóján semlegesítették.

Az amerikai védelmi tárca vezetője ugyanakkor hírszerzési források védelmére hivatkozva nem pontosította, hogy a damaszkuszi rezsim arzenáljában mekkora mennyiségben maradt ilyen jellegű fegyver.

„Határozottan kijelenthetem, hogy megtartottak valamennyit, és ezzel megsértették az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amivel diplomáciai szinten kell foglalkozni. Damaszkusz pedig meggondolatlanul cselekedne, ha ismét bevetne vegyi fegyvereket, ezt világossá tettük csapásunkkal” – hangsúlyozta Mattis.

Az amerikai miniszter hozzátette, hogy a szíriai légierő több helyszínre csoportosította át harci repülőgépeit, ami arra utalhat, hogy Damaszkusz tart esetleges további amerikai légicsapásoktól. Az Egyesült Államok manőverező robotrepülőgépekkel támadta a Sajrát légitámaszpontot, megtorlásul a kormányerők április 4-i feltételezett szaringáz-támadására az idlíbi Hán Sejkún településen – Damaszkusz ugyanakkor tagadja a vegyi fegyveres támadás vádját, Moszkva pedig úgy nyilatkozott, hogy megrendezett incidens történhetett.

Liberman szintén nem bocsátkozott részletekbe, de leszögezte, hogy „száz százalékig biztos információkkal rendelkeznek arról, hogy az Aszad-rezsim vegyi fegyvereket vetett be a lázadók ellen”. Az izraeli hadsereg egy magas rangú, névtelenül nyilatkozó tisztje a héten újságírókkal közölte, hogy a damaszkuszi kormányerőknek mintegy három tonna készletük van ilyen harceszközökből.

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »