Mielőbb meg kell lennie az uniós-brit kereskedelmi egyezménynek

Nem szabad megengednie az Európai Uniónak, hogy az apróbb részletkérdések „eltérítsék” az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről szóló tárgyalásokat, minél előbb tető alá kell hozni a felek közötti jövőbeni kereskedelmi egyezményt – hangsúlyozta Mark Rutte holland, Enda Kenny ír és Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök pénteken Hágában.

„Nem arról van szó, hogy attól félnénk, valaki eltérítheti a tárgyalásokat, mindössze arról, hogy ezt biztosan megakadályozzuk” – közölte Lars Lokke Rasmussen a Brexit következményeiről szóló hágai minicsúcstalálkozót követő sajtóértekezleten.

A három kormányfő egyetértett benne, hogy országaiknak rendkívül sok a vesztenivalója az Egyesült Királysághoz fűződő szoros kereskedelmi kapcsolataik miatt, és ezért elemi érdekük, hogy minél hamarabb megszűnjön a bizonytalanság.

Enda Kenny elmondta, méltányolják Theresa May brit miniszterelnök közelmúltbeli kijelentését, miszerint a kilépést követően a „lehető legszorosabb kapcsolatokra törekszik az Európai Unióval”.

A találkozó résztvevői az EU-ban maradó tagállamok egységének fontosságát hangsúlyozták, illetve reményüket fejezték ki, hogy a „huszonhetek” vezetői figyelembe veszik az álláspontjukat az április 29-ei ülésükön, amelyen várhatóan jóváhagyják majd a tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikat.

Hollandia, Dánia és Írország gazdasága ezer szállal kötődik az Egyesült Királysághoz. Egy holland kormányzati kutatóközpont tavalyi számításai szerint a Brexit 1,2 százalékkal vetheti vissza az ország bruttó hazai termékét (GDP) 2030-ig. Dániának a szigetország a negyedik exportpiaca, az észak-európai országban nagyjából 53 ezer munkahely függ közvetlenül a brit kereskedelemtől.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »