Az EU-nak nincs B terve, ha a franciák „rosszul” választanak

Az Európai Uniónak nincs speciális terve arra az esetre, ha a két EU-ellenes jelölt jut tovább a francia elnökválasztás vasárnap esedékes első fordulójában, úgyhogy diplomaták állítása szerint a blokk most nem tehet mást, mint reménykedik egy centrista jelölt győzelmében.

Brüsszel még egy sokkoló végkimenetelű francia elnökválasztás nélkül is aggódik, hogy egyik esélyes elnökjelölt sem tudja újjáéleszteni az ország gazdaságát vagy segíteni Németországnak eloszlatni az EU jövőjével kapcsolatos aggályokat.

A diplomák szerint Franciaországnak olyan vezetőre van szüksége, aki korszerűsíti a gazdaság erőteljesen szabályozott ágazatait, valamint aki jól tudná kezeli a merev francia munkaerőpiacot, ezzel segítve a hanyatlás visszafordítását.

Aggodalomra ad okot, hogy sem a fiatal, független, ám nem sok tapasztalattal rendelkező centrista Emmanuel Macronnak, sem a botrányokkal teletűzdelt kampányú, konzervatív Francois Fillonnak nincs arra vonatkozó elképzelése, hogy változást hozzon.

„Ha Marine Le Pen megnyeri a választásokat, az Európai Unió mint olyan, megszűnik létezni” – mondta az egyik vezető uniós diplomata, aki korábban a szélsőjobboldali vezetőnek dolgozott. „Ha ez megtörténik, el kell gondolkodnunk más szerkezeti modelleken is. Ám egyelőre nincs B terv. Brüsszel pedig belülről reszket” – tette hozzá.

Klaus Regling, az euróövezet mentőalapjának vezérigazgatója elmondta a héten Washingtonban egy fórumon, hogy szerinte Le Pen nem fog támogatást kapni a francia alkotmány megváltoztatásához, hogy kivezethesse az országot az EU-ból vagy az euróövezetből. Ehhez ugyanis alkotmánymódosításra lenne szükség.

A gazdasági adatok javulása ellenére Franciaország államadóssága folyamatosan növekszik, a gazdaság pedig alig. Az ország nem versenyképes és szenved a termelékenység csökkenésétől, mondta az Európai Bizottság, hozzátéve, hogy a közelmúltbeli reformok nem elégségesek.

Az uniós vezetők az április 29-én tartandó csúcstalálkozón – melyen egyúttal megvitatják a brit kilépési tárgyalások előkészületeit – elvileg megbeszélik a francia elnökválasztás első fordulóját is és felkészülnek minden eshetőségre. De a diplomaták ragaszkodnak ahhoz az állításhoz, miszerint az EU-nak nincs terve arra az esetre, ha a szélsőjobboldal jelöltje, Marine Le Pen és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon küzd meg a május 7-ei második fordulóban.

  • Még sosem volt ekkora káosz az elnökválasztás körül
Négy jelöltnek van esélye továbbjutni a második fordulóba, akik népszerűsége között nagyon lecsökkent a különbség. Igaz, a legutóbbi felmérések mind azt mutatták, hogy Macronnak biztos helye van a második fordulóban, azonban ezzel párhuzamosan a bizonytalanok aránya továbbra is nagyon magas, ezért szinte bármi megtörténhet. Bővebben

Az erőviszonyokat meghatározóan befolyásolhatja továbbá a csütörtök esti terrortámadás, amelytől mindenki tartott Franciaországban. A leköszönő államfő mandátumát meghatározó terrorizmus, iszlamista fenyegetettség, a rendőri erők helyzete és kimerültsége, valamint az elhárító szervek hibái hirtelen ismét a felszínre kerültek és feltehetően a rendpárti, és a jelöltek közül legnagyobb kormányzati tapasztalattal és higgadtsággal rendelkező Francois Fillont segíthetik.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »