Moszkva: Hán Sejkúnnál megrendezett incidens történhetett

Amíg a szíriai felkelők aleppói mustárgázbevetésével kapcsolatban négy hónap után is képtelen dűlőre jutni a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), addig a hónap elején történt Hán Sejkún-i incidens esetében máris „minden világos” a számára – állapította meg ironizálva Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Emlékeztetett, hogy orosz vegyvédelmi szakértők Aleppóban 2016 végén rögzítették a militánsok mustárgáztámadásának nyomait, de az OPCW azóta sem jutott hivatalos állásfoglalásra az ügyben, és kiegészítő vizsgálatokat tartott szükségesnek. Konasenkov felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezetnek ugyanakkor Hán Sejkún esetében, ahol nyugati állítások szerint a szíriai kormánycsapatok szaringázt vetettek be, nincsenek kételyei az ott állítólag történtekkel kapcsolatban, holott a helyszínen az incidens óta eltelt két hét alatt az OPCW egyetlen képviselője sem járt.

„Ki, honnan és hogyan szerezte be a mintát? Az OPCW-nél ki volt az, aki ilyen gyorsan kivizsgálta a biológiai mintákat, miközben az OPCW rendes eljárás keretében, miként az az aleppói mustárgáz esetében is történt, vizsgálatok rendszerét írja elő, amelynek elvégzése hosszú időbe telik?” – kérdezte a szóvivő.

Felvetette azt a kérdést is, hogy ha Hán Sejkúnnál valóban szarint vetettek be, akkor mivel magyarázható, hogy a videofelvételek tanúsága szerint a mentést végző fehérsisakos „sarlatánok a szarinpárában védőfelszerelés nélkül ugrálnak”.

Orosz sajtóbeszámolók szerint egy nappal korábban Hágában Mihail Uljanov, az orosz külügyminisztérium fegyverzetcsökkentési osztályának vezetője olyan bizonyítékokat mutatott be az OPCW végrehajtó bizottságának, amelyek arra utalnak, hogy Hán Sejkúnnál megrendezett incidens történhetett. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a szaringáz köztudottan a pupillák összehúzódását eredményezi, a helyszíni felvételek szerint az áldozatok szembogara kitágult.

Rámutatott arra is, hogy a kráter, amelyben az emberek tucatjainak pusztulását okozó vegyi töltet állítólag felrobbant, kisebb annál, mint amilyet a szíriai kormányerők egy légibombájának vagy rakétájának becsapódása okozott volna. A diplomata szerint a mélyedés egy, a talajon egy kisebb robbanótöltettel végrehajtott detonáció következtében jöhetett létre. Uljanov sürgette, hogy orosz és iráni kezdeményezésre a helyszínt mielőbb vizsgálja meg az OPCW egy kibővített szekértői csoportja.

Az Egyesült Államok a Hán Sejkún-i vegyifegyver-incidenst követően katonai csapást mért egy szíriai katonai reptérre. Ezt Moszkva, Damaszkusz és Teherán agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »