Hadgyakorlattal bosszantja egymást Ukrajna és Oroszország

„Hadüzenet nélküli háborúra” felkészítő hadgyakorlatot kezdett az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félsziget közelében, a dél-ukrajnai Mikolajiv megyében az ukrán haditengerészet – közölte csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő elmondta, hogy a gyakorlatban egy tengerészgyalogsági zászlóalj mellett részt vesz a parti őrség tüzérsége és a légierő is. A résztvevők pontos számát nem közölte. Kifejtette, hogy a katonák vízi akadályok felállítását, valamint rajtaütések végrehajtását gyakorolják feltételezett törvénytelen fegyveres csoportokkal szemben.

Eközben a kelet-ukrajnai Harkiv megyében a nemzeti gárdához tartozó gránátvetősök is gyakorlatoznak. A gárdistákat tüzelőállások kiépítésére, álcázására, ellenséges célpontok megfigyelésére és felderítésére, továbbá a kilövésükhöz szükséges adatok, számítások elkészítésére képezik ki. Motuzjanik hozzátette, hogy a Harkiv megyei gyakorlaton éleslövészetet is tartanak az elkövetkező napokban. További részleteket nem hozott nyilvánosságra a gyakorlatokról.

Két napja az ukrán fegyveres erők vezérkara jelentette be, hogy ZU-23-2 és ZKU-1 típusú légvédelmi gépágyúkkal, valamint DSK típusú nehézgéppuskákkal hajtottak végre sikeres lőgyakorlatot Ukrajna keleti részén. A pontos helyszínt nem hozták nyilvánosságra.

  • Korábban írtuk:

Olekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vezetője közben csütörtökön kijelentette, hogy az orosz fegyveres erők támadó csapatokat képeznek ki ukrajnai városok bekerítésére és elfoglalására. Állítását a befolyásos védelmi testület irányítója arra alapozta, hogy csak március és április hónapokban Ukrajna határaihoz közel, Nyugat-Oroszországban mintegy 45 ezer katona vett részt hadgyakorlatokban, amelyeken az általa említett taktikai módszereket igyekeztek tökéletesíteni, valamint csapást mérő csapatokat felállítani.

Állítása szerint az orosz vasúttársaság a közeljövőben 300 ezer, többféle célra felhasználható vagont készül megvásárolni. Kiemelte, hogy ezek a szerelvények alkalmasak katonák és hadi felszerelések hosszabb távolságra való eljuttatására.

Petro Porosenko elnök a Sky News televíziónak adott, az UNIAN ukrán hírügynökség által csütörtökön ismertetett interjújában kifogásolta, hogy külföldön „befagyott konfliktusként” emlegetik a Donyec-medencei válságot. Ezzel szemben szavai szerint a konfliktus nagyon is „forró”, heves orosz agresszió zajlik most is Ukrajnával szemben.

A húsvéti ünnepek alatti viszonylagos nyugalom után az utóbbi napokban ismét felélénkült a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok harci tevékenysége a kijevi hadműveleti parancsnokság közlései szerint. Szokásos reggeli közleményében csütörtökön a parancsnokság arról számolt be, hogy az elmúlt napban a szakadárok 18-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. A támadásokban egy katona sebesült meg, a fegyveres erők a parancsnokság állítása szerint nem viszonozták a tüzet. Az azt megelőző 24 órában, azaz szerdára virradóan 35 szakadár tűztámadást regisztráltak a frontvonal mentén, amelyekben két katona sebesült meg.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »