Népszavazás jöhet a lengyel oktatási reformról

Több mint 900 ezer aláírást gyűjtött össze a legtöbb tanárt tömörítő lengyel pedagógus szakszervezet (ZNP) annak a kezdeményezésnek támogatására, hogy a szeptembertől végrehajtandó lengyel oktatási reform ügyében népszavazást írjanak ki. A petíciót csütörtökön adták át a szejm irodájának.

A február elejétől folytatott aláírásgyűjtés eredményét a ZNP elnöke, Slawomir Broniarz ismertette a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnökével, Grzegorz Schetynával közösen megtartott parlamenti sajtóértekezleten. A kezdeményezést a szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) és a Lengyel Parasztpárt (PSL), több civil szervezet, valamint a parlamenten kívüli baloldali tömörülések is támogatták.

Schetyna a sajtóértekezleten elmondta: a népszavazási kezdeményezés nagy támogatottsága „erős hangot” jelent az általa „oktatási deformnak” nevezett kormányreform ellen. Megígérte: a PO mindent megtesz azért, hogy a parlament a témát minél hamarabb tűzze napirendjére, és a népszavazást még a szeptemberi tanévnyitó előtt le is bonyolítsák.

A ZNP küldöttségét a sajtóértekezlet után Marek Kuchcinski, a szejm elnöke fogadta. A találkozót követően Andrzej Grzegrzólka, a szejm sajtófőnöke a médiának elmondta: a házelnök „nagy tisztelettel és odafigyeléssel” viszonyul a kezdeményezéshez, mely arról tanúskodik, hogy a reformnak „nagy társadalmi visszhangja és jelentősége” van. A kezdeményezést az érvényes előírásoknak megfelelően kezelik – közölte Grzegrzólka.

A lengyel alkotmány szerint a népszavazási kezdeményezés benyújtásához legalább 500 ezer aláírás szükséges. Ezt követően a szejm napirendjére tűzi a kezdeményezést, amelyet azonban az abszolút parlamenti többség elvethet, amire az előző években már volt is példa.

A ZNP által bírált reform révén a lengyel kormány a 2017/2018-as oktatási évtől kezdődően fokozatosan visszatérne az 1999-ig érvényes oktatási modellhez, nyolc évfolyamos általános iskolákhoz és négyéves gimnáziumokhoz. A ZNP szerint a reform káosszal és tömeges elbocsátásokkal fog járni.

Lengyelországban jelenleg a hat évfolyamos általános iskolát a három évfolyamos gimnázium követi, majd a szintén három évfolyamos líceumban tanulnak tovább a diákok. A régi iskolai modellhez való visszatérést a legfrissebb felmérések szerint a lengyelek 57 százaléka támogatja. Ez valamivel kevesebb, mint amennyi 2015 őszén volt, amikor a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság  (PiS) választási programjában szereplő iskolai reformot a lengyelek 67,9 százaléka helyeselte.

A parlament által már jóváhagyott reform miatt a ZNP március végén országos sztrájkot szervezett, a tiltakozási akcióban a szervezők által közölt adatok szerint az iskolák közel 40, az oktatásügyi tárca szerint viszont csak a 11 százaléka vett részt. A sztrájkot nem támogatta a legnagyobb lengyelországi szakszervezet, a Szolidaritás.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »