YSK: nem volt szabálytalan a török népszavazás

A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) szerdán visszautasította az elnöki rendszerről szóló vasárnapi népszavazással kapcsolatban benyújtott ellenzéki panaszokat – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A testület 10 nem, 1 igen arányban döntött az állítólagos szabálytalanságok visszautasításáról. A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), valamint a parlamenten kívüli, nemzeti radikális Haza Párt (VP) is a referendum érvénytelenítését kérvényezte annak törvénytelenségére hivatkozva.

A CHP és a HDP állítása szerint a YSK legalább 2,5 millió olyan borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, amelyek nem voltak hivatali pecséttel ellátva és ez befolyásolhatta a népszavazás kimenetelét.

Selin Sayek Böke CHP-szóvivő a tömörülés központi igazgatótanácsának szerdai ülése utáni sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta: a kemalista párt nem ismeri el a referendum érvényességét, a népszavazást meg kell ismételni. Nyomatékosította: a CHP ennek elérése érdekében minden jogi eszközt fel fog használni, akár a parlamentből is kivonul. Levent Gök CHP-frakcióvezető később arról számolt be, hogy a lépés valóban felmerült az igazgatótanács ülésén, de végül nem tartották helyesnek.

  • Korábban írtuk:

Bülent Tezcan, a CHP alelnöke korábban jelezte: szükség esetén a párt kész az alkotmánybírósághoz vagy akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni az ügyben.

Az adatok 100 százalékos feldolgozottságát követően a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A két szavazótábor közötti voksok különbsége 1 millió 379 ezer 934. A részvétel 85,1 százalékos volt.

Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttsége szerint a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán élesen bírálta a külföldi megfigyelőket és mint mondta: jelentésüknek nincs értéke és nincs jelentősége.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »