Trump megreformálja a munkavállalói vízumot is

Donald Trump amerikai elnök kedden elrendelte annak a vízumrendszernek a felülvizsgálatát, amely révén az Egyesült Államokban munkát vállaló, magasan képzett külföldiek leszorítják a technológiai iparban dolgozók fizetését, mivel nekik lényegesen kevesebbet kell fizetniük a cégeknek.

Trump kedden aláírta azt az elnöki rendeletet, amely szabályozza a magasan képzett IT-szakemberekre vonatkozó, különleges vízumok rendszerét. Ezzel megkezdte annak a kampányígéretének végrehajtását, miszerint „Amerika mindenek előtt”, azaz mostantól Amerika érdekei mindennél előbbre valók lesznek, és az elnök döntéseinek alapja az lesz, mi az előnyös az országnak. Trump közvetlenül a beiktatása után megígérte: azon munkálkodik majd, hogy Amerika „újra győztes legyen”, s ehhez egyszerű módszert ajánlott: mindenki termeljen amerikai terméket, vásároljon amerikai árut és alkalmazzon amerikai munkaerőt.

A Trump-adminisztráció már korábban is megígérte a vízumlottó rendszerének megszüntetését, ehelyett azonban mégsem törölték el, hanem április elején „csak” szigorúbb ellenőrzést jelentett be a belbiztonsági minisztérium, és most ezeket az intézkedéseket hagyta jóvá az elnök.

  • A H-1B szakember vízum
A H-1B nem-bevándorló munkavállalói vízum, amely kifejezetten olyan magasan képzett munkavállalók számára áll rendelkezésre, akiknek legalább főiskolai, egyetemi, vagy ennél magasabb végzettségre van szükségük munkájuk elvégzéséhez, már a legalacsonyabb szinten is.

Új H-1B vízum kérelem minden év április első napjától adható be, és amennyiben jóváhagyásra kerül, a munkavállaló legkorábban októberben állhat munkába az őt szponzoráló cégnél. A vízum három évre érvényes, és további három évre meghosszabbítható. Évente hatvanötezer vízum kerül kibocsátásra, és a korábbi években ez a keret általában pár napon belül be is telt.

A vízummal jelenleg főként a magas végzettséggel rendelkező, leginkább indiai szakemberek kapnak munkát a számítástechnika területén, akik a szakmájukban fizetett amerikai átlagbérnél sokkal olcsóbb bért kapnak. A magasan kvalifikált vendégmunkások így jelentős mértékben lenyomják a hazai munkaerő bérszintjét, Trump szerint ezért lenne szükség a speciális vízumok körüli szabálytalanságok felszámolására.

A szigorítások értelmében a H-1B vízummal rendelkezőket foglalkoztató cégeknek egyebek közt igazolniuk kell majd, hogy az adott munkakörre valóban nincs amerikai állampolgárságú munkavállaló – tehát az amerikai jelentkezőket veszik előbbre az olcsóbban alkalmazható külföldiek helyett -, s különösen szigorú vizsgálatnak vetik alá azokat a vállalatokat, amelyek érzékelhetően sok ilyen vízummal rendelkezőt alkalmaznak. A cél – a minisztérium megfogalmazása szerint – az, hogy ne „diszkriminálják az amerikai dolgozókat”.

Ez azonban jelentős bérnövekedést jelentene, amit a szektor vállalatai nehezen – vagy egyáltalán nem – tudnának kigazdálkodni.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

 

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »