A török miniszterelnök óvatosságra intette a pártokat

Az elnöki rendszer törökországi bevezetéséről tartott vasárnapi népszavazás eredménye üzenet a nemzettől minden politikai pártnak, köztük a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP), hogy óvatosabbnak kell lennie bizonyos ügyekben – mondta Binali Yildirim miniszterelnök szerdán Ankarában újságíróknak.

Yildirim óva intette az ellenzéket az utcai megmozdulásoktól. A politikus – arra utalva, hogy az elnöki rendszert ellenző, kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) ifjúsági szervezete állítólag kedd este országszerte az utcára szólította tiltakozni az embereket a népszavazás eredménye miatt – azt mondta: „káoszteremtéstől remélni a segítséget nem illik a legfőbb ellenzéki párthoz”. A CHP ifjúsági szervezete később tagadta, hogy ilyen döntést hozott volna.

Yildirim kiemelte: az ellenzéki pártoknak ugyanakkor ahhoz megvan a joguk, hogy panaszt nyújtsanak be a Legfőbb Választási Tanácshoz (YSK) a népszavazással kapcsolatban.

A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint a CHP-hez hasonlóan szerdán a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) is kérelmezte az YSK-nál a referendum érvénytelenítését. A párt szerint nemcsak a népszavazás, de már annak kampányidőszaka is törvény- és alkotmányellenes keretek között zajlott le, így Törökország politikai életében egy ekkora léptékű változtatás nem építhető ilyen vitatott referendumra. A HDP tudomása szerint sok szavazóhelyiségben a választókat nem engedték egyénileg voksolni.

Kapcsolódó cikkeink:

Az YSK szerdán bírálja el a vasárnapi népszavazással kapcsolatos panaszokat. A CHP azt állítja, hogy a testület 2,5 millió pecsét nélküli borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, ami befolyásolhatta a referendum kimenetelét.

Az adatok 100 százalékos feldolgozottságát követően a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A két szavazótábor közötti voksok különbsége 1 millió 379 ezer 934. A részvétel 85,1 százalékos volt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »