A török külügyminiszter szerint senkinek sincs joga felülvizsgálni a referendumot

Egyetlen országnak sincs joga arra, hogy beavatkozzon egy törökországi referendumba – jelentette ki szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankarában az elnöki jogkörök kiszélesítéséről szóló, április 16-i népszavazást követően.

Cavusoglu szerint más országokhoz hasonlóan az EU-nak sincs joga vizsgálatot indítani a népszavazás szabályszerűségével kapcsolatban.

Különösen élesen bírálta a török külügyminiszter a főként muzulmánellenes megnyilvánulásairól ismert Geert Wilders hollandiai politikust. A Hollandiában szavazó törökök 71 százaléka voksolt igennel a török elnök hatalmának kiszélesítésére a vasárnapi referendumon. Wilders a török népszavazást követően kijelentette: „gondoskodnunk kell arról, hogy mindenekelőtt a törökök ne rendelkezhessenek többé kettős állampolgársággal”.

„Eszerint tehát akik a népszavazáson igennel voksoltak, azokat meg kellene fosztani állampolgárságuktól, és le kellene gyilkolni őket. Ez egyértelmű náci felfogás, teljes mértékben fasiszta nézet” – reagált Cavusoglu a bevándorlás ellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetőjének kijelentésére. „Egyetlen politikus sem mondja Hollandiában, hogy (Wilders) sületlenséget beszél. Hallgatásukkal pedig őt támogatják” – fűzte hozzá a török külügyminiszter.

A miniszter élesen bírálta a vasárnapi voksolást ellenőrző külföldi megfigyelőket, akik úgy vélekedtek, hogy a szavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Beavatkozással vádolta az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által küldött megfigyelőket. Szerinte a külföldi megfigyelők jelentésének nincs jelentősége és nincs értéke.

Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos ugyanakkor felülvizsgálná az EU és Törökország kapcsolatait. „A népszavazást követően elérkezett az idő, hogy alapvető párbeszédet kezdjünk az EU-török viszonyról, ami a többi között egy lehetséges újraértékelést is magában foglalna” – mondta Hahn a dpa német hírügynökségnek adott interjújában. Egyben reményét fejezte ki, hogy az EU-külügyminiszterek jövő heti informális tanácskozásán már megbeszélések kezdődhetnek a témában.

Az EU-biztos szerint az uniónak  normális kapcsolatokra  kell törekednie Törökországgal, figyelembe véve mindkét fél érdekeit. Hahn ugyanakkor hangsúlyozta a szoros együttműködés fenntartásának szükségességét is Törökországgal.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »