May a kormány erősödését várja az előrehozott választásoktól

Theresa May szerint a június 8-ára kitűzött előrehozott parlamenti választás „nem új népszavazás lesz” a brit EU-tagságról.

A brit kormányfő a BBC rádió szerdai politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: azért döntött „hosszas vonakodás” után a választások kiírásáról, hogy a konzervatív párti brit kormány – ha újjáválasztják – az új választói felhatalmazás birtokában a lehető legerősebb tárgyalási pozícióból kezdhesse el a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalássorozatot.

May, aki korábban többször is határozottan elvetette az előrehozott választások kiírását, a BBC-interjúban kijelentette: a brit EU-tagságról szóló – a kilépést pártolók győzelmével végződött – tavalyi népszavazás „váratlan eredménye” utáni időszakban, amikor átvette David Camerontól a miniszterelnöki tisztséget, a stabilitást tartotta a legfontosabbnak, ezért ellenezte a választások meghirdetését.

Az utóbbi időszakban azonban azt tapasztalja, hogy az ellenzék a többségi választói döntés ellenében megpróbálja akadályozni a Brexit-folyamatot, és ezért vált szükségessé a kormány számára az új választói mandátum. Theresa May szerint ez az ellenzéki hozzáállás különösen feltűnő azóta, hogy a kormány a múlt hónapban bejelentette a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását, hivatalosan elindítva ezzel a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

A brit miniszterelnök ugyanezt rótta fel az ellenzéknek a The Daily Telegraph című konzervatív napilap szerdai kiadásában megjelent írásában. Theresa May cikke szerint az ellenzéki pártok azt gondolják, hogy a konzervatív kormány eltökéltsége a Brexit-folyamat lebonyolítása mellett jelenlegi csekély alsóházi többsége miatt idővel meggyengül, és ezután irányváltásra kényszeríthetik a kormányt. A kormányfő szerint az előrehozott választások célja e bizonytalansági tényező kiküszöbölése.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A szerdai BBC-interjúban Theresa May kijelentette: minden választásnak megvannak a kockázatai, és ő sem öncélúan döntött az előrehozott választások mellett, hanem azért, mert abban reménykedik, hogy a választások után a kormány erőteljesebb pozícióba kerülhet.

Az új felmérések alátámasztják ezt a reményt

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov a The Times megbízásából elvégzett – a tekintélyes konzervatív brit napilap által szerdán ismertetett – legutóbbi felméréssorozatában kimutatta, hogy jelenleg a választók 43 százaléka voksolna a konzervatívokra, 24 százalékuk a legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra, 11 százalék pedig a Liberális Demokratákra.

A YouGov politikai és társadalmi közvélemény-kutatásokért felelős igazgatója, Anthony Wells a The Timesnak azt mondta, hogy ha a júniusi választásokon ez a megoszlás érvényesül, a Konzervatív Párt 382 fős alsóházi frakcióval alakíthatna új kormányt. Wells számításai szerint ez azt is jelentené, hogy a konzervatívok alsóházi létszámfölénye az összes többi frakció együttes létszámához képest 114 főre bővülne a jelenlegi 17-ről.

Theresa May a szerdai BBC-interjúban hangsúlyozta: a júniusi előrehozott parlamenti választás nem a brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazás megismétlése lesz; a cél az, hogy a kormány „bizalmat kérjen” a választóktól a Brexit-folyamat lebonyolításához. A kormányfő kijelentette azt is, hogy nem lesz új népszavazás a brit EU-tagságról, mivel a választók a tavalyi referendumon már döntöttek.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »