Máris sínen vannak Erdogan változtatásai, a szabálytalanságok csak pletykák

Recep Tayyip Erdogan török államfőt az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás hivatalos végeredményének kihirdetése után az általa is alapított kormánypárt meghívja soraiba, hogy ismét csatlakozzon ahhoz – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) keddi parlamenti frakcióülésén.

Yildirim kifejtette: az eredmény kihirdetése után az alkotmánymódosítás néhány pontja már életbe lép 2019. november 3-a, tehát a következő parlamenti és köztársaságielnök-választás előtt. Hozzátette: a változtatás azon pontja, amely engedélyezi a mindenkori államfő pártkötődését, azonnal hatályba lép, így Erdogan, aki 2014-ig, államfővé választásáig a párt vezetője volt, ismét csatlakozhat ahhoz.

Yildirim szerint a népszavazás során felmerült állítólagos szabálytalanságokról szóló „pletykák” felesleges erőfeszítések a referendum beárnyékolására.

„A népakarat szabadon nyilvánult meg és ezzel ennek az ügynek vége” – fogalmazott. Nyomatékosította: az eredményt mindenkinek tiszteletben kell tartania, főként a legnagyobb ellenzéki pártnak, a kemalista Köztársasági Néppártnak (CHP), amely kedden a népszavazás érvénytelenítését kérelmezi. Az elnöki rendszer bevezetéséről határozó népszavazás az egész világ számára a „török demokrácia érettségi vizsgáját jelentette” – hangoztatta a politikus.

Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttsége szerint a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. További részletek

Előzetes adatok szerint 86 százalékos részvétel mellett a szavazók 51,34 százaléka igennel, 48,66 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A legnagyobb ellenzéki pártok – a Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát ellenzéki Népi Demokratikus Párt – vitatják az eredményt.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »