Erdogan nagyon vissza akarja állítani a halálbüntetést

Az elnöki rendszer törökországi bevezetéséről április 16-án tartandó népszavazáson aratott győzelem kikövezi majd a halálbüntetés visszaállításának útját – ennek a meggyőződésének adott hangot Recep Tayyip Erdogan török államfő isztambuli záró kampányrendezvényén szombaton.

„Testvéreim, a halálbüntetéssel kapcsolatos elhatározásom világos” – jelentette ki a török elnök hívei előtt. „Ha a parlament elfogadja és beterjeszti elém, én jóvá fogom hagyni, és ezzel az ügyet lezárom. Amennyiben ez nem történik meg, egy másik referendumot fogunk tartani erről, és a nép fog dönteni. A holnapi döntés nyitja meg az ehhez vezető utat” – tette hozzá.

Erdogan hangoztatta: „ez a vasárnap lesz az a nap, amikor népünk megleckézteti azokat az európai államokat, amelyek az elmúlt két hónapban mindenféle törvénytelenséggel próbáltak megfélemlíteni minket”.

„Holnap lesz annak a napja, hogy válaszoljunk nekik erre. Németországnak, de Ausztriának, Belgiumnak, Svájcnak és Svédországnak is választ fogunk adni” – fűzte hozzá.

A népszavazási kampány során erős feszültségek keletkeztek Törökország és több európai állam között, márciusban Németország és Hollandia megakadályozta, hogy török miniszterek az elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljanak a helyi török közösségek előtt.

Az ankarai törvényhozás 2017. január 21-én hagyta jóvá véglegesen azt a 18 pontból álló alkotmánymódosítást, amellyel megszűnne a miniszterelnöki tisztség, a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. Ezekről a változtatásokról döntenek a népszavazáson, amelynek időpontját április 16-ra tűzték ki.

A referendumon 55,3 millió belföldön élő és nem egészen 3 millió külföldön élő török adhatja le voksát. Az elnöki rendszer bevezetése jelentősen több hatalmat juttatna Erdogánnak, az alkotmánymódosítás ellenzői ezért egyeduralom kialakulására figyelmeztetnek Törökországban.

Az Európa Tanács márciusban külön nyilatkozatban sorolta fel az elnöki rendszer veszélyeit.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »