Ötvenezer rendőrrel készülnek a franciák az elnökválasztásra

Több mint 50 ezer rendőrt mozgósítanak a most is járőröző katonák mellett Franciaországban az elnökválasztás biztosítására: a hatóságok mind a 67 ezer választóhelyiséget és a jelölteket külön is biztosítják – jelentette be Matthias Fekl francia belügyminiszter a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

A terrorveszélyen túl a hatóságok a politikai szélsőségesek esetleges rendbontására is felkészülnek az április 23-án esedékes első és a május 7-i második fordulóban.

„Semmilyen veszély nem zárható ki. Az a célunk, hogy szabadon és nyugalomban lehessen megtartani a választásokat” – mondta a belügyminiszter.

Matthias Fekl szerint a terrorfenyegetettség továbbra is „állandó és magas szintű, ahogy azt a Londonban, Stockholmban és máshol történt merényletek sorozata bizonyítja”. Elmondta, hogy márciusban „19 terrorelhárítási előállítást” foganatosítottak országszerte.

Franciaországban a 2015 novemberi párizsi iszlamista merényletsorozat óta – amelyben 130-an veszítették életüket és több mint háromszázan megsebesültek – rendkívüli állapot van érvényben, amely különleges jogköröket biztosít a rendőrségnek azokkal szemben, akiknél felmerül a közrend megzavarásának gyanúja.

A mintegy 67 ezer választókörzet biztosítására több mint 50 ezer rendőrt és csendőrt mozgósít a belügyminiszter a jelenleg is járőröző mintegy hétezer katona mellett.

A Le Journal du Dimanche értesülése szerint a titkosszolgálatok konkrét fenyegetésekre figyelmeztették a legfőbb elnökjelölteket, ezek a politikusok személyes biztonságát és a kampányszékhelyeket is érintették. A jelöltek védelmét ellátó biztonsági szervek részletes tájékoztatást kaptak a fenyegetésekről.

A maximális terrorveszélyt bizonyítja a belügyminiszter szerint, hogy Francois Fillon konzervatív jelölt egyik kampányrendezvénye április 14-én a dél-franciaországi Montpellier-ben kiemelt biztosítást kapott, az elitalakulatok egyik kommandós egysége és mesterlövészek is jelen voltak a nagygyűlés körül. Emmanuel Macron centrista jelölt kampánystábja megerősítette a lapnak, hogy a rendőri készültséget a kampányközpontban is megerősítették.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A lap azon feltételezésére, hogy Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökének esetleges továbbjutása a második fordulóba utcai megmozdulásokat válthat ki, a belügyminiszter elmondta: „bárhogy alakul is, a köztársaság nem fogja tűrni a közrend megzavarását. Bármelyik politikai oldal szélsőségeseinél lehetségesek rendzavarások, de számítunk a jelentős őszinte állampolgári megmozdulásokra is, s azok zavartalan lefolyását is biztosítanunk kell” – tette hozzá.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »