Kiakadt Aszad kijelentésén a francia külügyminiszter

Szemenszedett propagandának és hazugságnak nevezte a francia külügyminiszter pénteken Bassár el-Aszad szíriai elnök kijelentését, miszerint koholmány a két héttel ezelőtti idlíbi vegyifegyver-támadás, s ez csak ürügyül szolgált az amerikai hadsereg Szíria elleni légicsapására.

Jean-Marc Ayrault pekingi látogatásán, Vang Ji kínai külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről. Azt mondta, hogy „mélységes szomorúsággal és szörnyülködéssel” fogadta az elhangzottakat.

„Amit hallottam, az teljes mértékben hazugság és propaganda. Ez százszázalékos kegyetlenség és cinizmus. Ennek véget kell vetnünk. Tényleges tűzszünetre van szükségünk”

– mondta Ayrault. Hozzátette, nem merő „agyszülemény”, hanem valóság a szíriai háború hat éve alatt véghezvitt hatalmas pusztítás, a 300 ezer halálos áldozat és 11 millió menekült.

Aszad az AFP francia hírügynökségben csütörtökön megjelent interjúban koholmánynak nevezte az Idlíb tartománybeli Hán Sejkúnban április elején elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadást. Szerinte az csak ürügyül szolgált az amerikai hadsereg Szíria elleni légicsapására. Aszad szerint a Hán Sejkún-i gáztámadás „száz százalékig kitaláció”. Hozzátette, az a benyomása, hogy „a Nyugat – különösen az Egyesült Államok – tettestársa a terroristáknak”.

A szíriai államfő kijelentette: hadseregének nem maradtak vegyi fegyverei, és ha volnának is, sosem vetnék be őket. Aszad szerint országa légierejének csapásmérő képességére nem volt kihatással az amerikai rakétatámadás.

Ez volt az első interjú, amelyet a polgárháború dúlta ország elnöke az április 4-i állítólagos gáztámadás óta adott. A nyugati országok a kormányerőket vádolják a több mint 80 halálos áldozatot követelő akció elkövetésével, Damaszkusz azonban tagadja ezt. Az Egyesült Államok a valószínűsített vegyifegyver-támadásra megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elkövették az idlíbi csapásukat.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »