Az USA tévedésből ölt meg 18 embert

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön elismerte, hogy egy szíriai légicsapásban tévedésből az Egyesült Államok által támogatott szíriai harcosokat öltek meg.

A minisztérium közleményben ismerte el, hogy az Eufrátesz völgyében fekvő Tabkánál folyó harcokban, miközben az Iszlám Állam terrorszervezetre mértek csapásokat, tévedésből a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szervezet 18 tagját ölték meg. A közlemény szerint a légicsapást az Egyesült Államokkal szövetséges erők kérésére hajtották végre, s ezek a szövetségesek azonosították tévesen a helyszínt, ahol nem az Iszlám Állam dzsihadistái, hanem az ellenzéki harcosok voltak.

A dzsihadisták ellen harcoló amerikai koalíciós erők cáfolták viszont a szíriai hadseregnek azon állítását, hogy a koalíció még szerdán este az Iszlám Állam vegyi anyagokat őrző raktárára mért légicsapást és így mérgező gázok kerültek a levegőbe, több száz ember halálát okozva.

  • Az állítólagos légicsapásról
A szíriai hadsereg állítása szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szerdán késő este légicsapást mért az Iszlám Állam terrorszervezet egyik vegyianyagraktárára, aminek következtében mérges gázok kerültek a levegőbe, és több száz ember, köztük számos civil meghalt.

A szíriai állami televízió csütörtökön ismertette a hadsereg közleményét, amely szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban végrehajtott támadás bizonyítja, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezethez köthető más harcosok rendelkeznek vegyi fegyverekkel. „Az eset azt jelzi, hogy a terrorcsoportok és az őket támogató hatalmak egyeztetnek egymással annak érdekében, hogy hamisan vegyi fegyverek bevetésével vádolják meg a szíriai kormányt” – állította a hadsereg.

A nemzetközi koalíció ugyancsak csütörtökön elutasította a szíriai hadsereg vádjait. „A szövetség nem hajtott végre támadásokat a nevezett területen az említett időben. A szíriai vád ellentmond a tényeknek, és valószínűleg félrevezető nemzetközi tájékoztatás” – áll abban a levélben, amelyet John Dorrian, az Egyesült Államok légierejének ezredese, a koalíció szóvivője írt a Reuters brit hírügynökségnek.

OSDH: Legalább huszonöt ellenzéki katona esett el Tabkánál

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által támogatott, ellenzéki Szíriai Demokratikus Erők (SDF) legalább 25 harcosa vesztette életét az elmúlt napokban az északkelet-szíriai Tabka környékén az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel lezajlott összecsapások során – jelentette csütörtökön a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az emigráns szervezet – aktivisták beszámolóin alapuló – közlése szerint a harcok jelenleg a város keleti, déli és nyugati részein zajlanak. A közlemény megjegyzi, hogy az SDF támadásait visszaszorítani próbáló dzsihadisták is jelentős veszteséget szenvedtek el az összecsapások során.

Az IÁ egyik erődítményének számító Tabka ostromát egy hete indította meg az SDF. A Rakkától mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Tabka közelében még márciusban dobott le erősítést a nemzetközi koalíció. Szíriai értesülések szerint amerikai tengerészgyalogosok, illetve szíriai fegyveresek voltak közöttük, míg a Pentagon azt közölte, hogy „légihíddal és közeli tüzérségi tűzzel” támogatták a műveletet. Egy arab tévécsatorna korábbi beszámolója szerint a tengerészgyalogosok az IÁ kezén lévő Rakka és a szíriai kormány fennhatósága alatt álló Aleppó közötti, stratégiai fontosságú utat zárták le.

Kapcsolódó cikkünk: Lövik a Tabka-gáton dolgozó mérnököket

Az amerikai vezetésű katonai koalíció és az SDF légicsapásokkal és a különleges erők bevetésével ostromgyűrűbe próbálja vonni Rakkát, az IÁ de facto szíriai fővárosát. Az SDF, amelynek soraiban a Kurd Önvédelmi Erők (YPG), valamint arab csoportok is harcolnak, el kívánja szigetelni Rakkát, ahol az Iszlám Állam külföldi támadásokat szervező parancsnoki pontja működik.

Forrás: MTI/Reuters/Hszinhua/EFE

Friss hírek